Laat gratis je fiets graveren tegen fietsendiefstal

Laat gratis je fiets graveren tegen fietsendiefstal

LEIDEN – Donderdag 12 april kun je gratis je fiets laten graveren op het Stationsplein. Door de unieke code die in je fiets wordt gegraveerd, is de kans kleiner dat je je fiets na diefstal ook echt definitief kwijt bent.

Graveerteam

Tussen negen uur ’s morgens en drie uur ’s middags staat het graveerteam op het Stationsplein voor Leiden Centraal klaar om je fiets onder handen te nemen. De fietsgraveeractie van gemeente Leiden, Centrum Fietsdiefstal en Politie Leiden wordt regelmatig herhaald.

Waarom graveren?

Fietsendiefstal is de meest voorkomende vorm van criminaliteit in Nederland. Door je fiets te laten graveren kun je het de dieven ook een stuk minder makkelijk maken. Ze laten een zichtbaar gegraveerde fiets vaker staan omdat de pakkans groter is. Vroeger werd je postcode op je frame gekrast, maar dit is niet echt een unieke code natuurlijk. Vandaar dat je tegenwoordig tijdens een graveeractie een RAI framenummer; een unieke identiteit. Zo kan je fiets na diefstal herkend worden als de jouwe. Tenminste, als je aangifte doet natuurlijk.

Meer anti-diefstaltips

De politie adviseert altijd aangifte te doen wanneer je fiets gestolen is, want een fietsendief gaat zelden voor een enkele fiets. Daarnaast kan de politie extra surveilleren op plekken waar veel fietsen worden gestolen. Meer anti-fietsendiefstaltips vind je hier.

Foto: Archief PPCRN

reacties