Lakenhal koopt De Stijl-werk voor 1,9 miljoen

Lakenhal koopt De Stijl-werk voor 1,9 miljoen

LEIDEN – Geheel in de stijl van het De Stijl-jaar heeft De Lakenhal een schilderij van Theo van Doesburg gekocht. Het Leidse museum telde bij veilinghuis Sotheby’s in Londen bijna, 1,9 miljoen euro neer voor ‘Contra-Compositie VII’.

Tijdschrift De Stijl

Theo van Doesburg, pseudoniem van Christian Emil Marie Küpper, geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de abstracte kunst in de 20e eeuw. Hij woonde van 1916 tot 1921 in Leiden en richtte hier het tijdschrift De Stijl op. In 2017 wordt er uitgebreid stilgestaan bij 100 Jaar De Stijl.

Invloed van Mondriaan

Theo van Doesburg mocht Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld tot zijn vrienden rekenen. Vooral de invloed van Mondriaan is heel duidelijk te zien in de nieuwste aanwinst van De Lakenhal. Het museum is dolblij met de aanschaf, ook gezien het feit dat er maar een paar werken van Van Doesburg uit de twenties in Nederlandse musea hangen. Al zijn andere schilderijen waaierden na zijn dood uit naar het buitenland.

Tijdelijk in Rijksmuseum

Omdat De Lakenhal tot half 2019 verbouwd wordt, zal ‘Contra-Compositie VII’ tot die tijd te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook geen onaardige plek, maar daarna komt ze écht thuis.

Foto: Museum De Lakenhal

reacties