Landelijke aandacht kost duizenden euro’s

Landelijke aandacht kost duizenden euro’s

REGIO – Vorige week zondag verscheen in het RTL7-programma een item over winkelgebieden in de Leidse regio. Een betaald item in een programma met ‘maar’ 20.000 kijkers; is dat het geld wel waard?

Aandacht voor de Leidse regio

De afgelopen tijd heeft de Leidse regio zichzelf flink in de kijker gespeeld op de landelijke televisie. Zo werd de presentator van het RTL4-programma ‘Mijn Stad’ rondgeleid in Leiden, werden de mooiste vaarroutes in de Leidse regio belicht in ‘Vaar TV’ van RTL4 en bracht ‘Ondernemend Nederland’ onze sterke winkelgebieden in beeld. Hartstikke mooi, landelijke aandacht voor de Leidse regio. Maar dit zijn drie voorbeelden van ‘sponsored content’-programma’s, die draaien op ingekochte items. Er is dus betaald voor deze aandacht.

Kosten van een item

Volgens één van de makers van Vaar TV, dat voor komend seizoen gecanceld is wegens gebrek aan sponsoren, kost een item in het programma rond de 15.000 euro; daar heeft Leiden Marketing ook een pagina in de vaarbijlage van De Telegraaf bij gekregen. Volgens een redactielid van Eye Media Television, de producent van Ondernemend Nederland, kost een item in het programma tussen de 3000 en 5000 euro, afhankelijk van de lengte van het filmpje en of je er wel of niet een complete campagne aanhangt. CityFilm, de producent van Mijn Stad, was telefonisch niet bereikbaar.

Kosten-/batenplaatje

In het twee minuten durende item in het tv-programma Ondernemend Nederland, uitgezonden op RTL7 op zondag 22 januari, ging het over winkelgebieden in Katwijk, Oegstgeest en Leiden. Het item was ingekocht door Economie071, een regionaal samenwerkingsverband dat de Leidse regio op verschillende gebieden economisch sterk en vitaal wil maken.Uit de metingen van de kijkcijfers blijkt dat er 18.000 mensen naar het programma hebben gekeken, uitzending gemist en andere kijkmogelijkheden niet meegerekend. Is het kosten-/batenplaatje dan nog wel in balans?

Win-win-situatie

“Jazeker”, zegt Joke Busschots van Economie071. “Toen de kans van Ondernemend Nederland voor onze voeten kwam, is daar uitgebreid over gesproken met de partners van de Retailvisie. Wij voeren projecten uit die de regionale economie moeten stimuleren, en we wilden al langer een filmpje maken over dit onderwerp. Wij vonden het een win-win-situatie wanneer het filmpje ook op landelijke televisie te zien zou zijn. Er is een item van twee minuten uitgezonden, maar we krijgen ook een langere versie van vijf minuten, die we verspreiden via social media. Daar bereiken we ontzettend veel mensen mee. Dus het is niet zo dat de kosten alleen zijn gemaakt voor die ene uitzending.”

Maarten van Vliet van het Leidse reclamebureau Interaction Matters vindt het geen handige strategie, zo zegt hij resoluut: “Zo’n item is helemaal niet doeltreffend. Online kun je veel relevanter zijn. Je kunt specifieke doelgroepen aanspreken, door op zoekgedrag te kijken aan wie je je boodschap laat zien. TV is massamedia. Daarom kun je je euro’s beter aan online uitgeven. De resultaten zijn dan meetbaar en je kunt je boodschap en doelgroep goed testen. Daarna kun je misschien aan landelijk gaan denken.”

Uitvoeringsovereenkomst

Joost Bleijie zit voor CDA in de Leidse raad. Hij was eerder centrummanager van Leiden en maakt zich in de Leidse politiek nu hard voor een economisch vitale stad. “De pijlers van Economie071 zijn overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers. En ja, er zit enig overheidsgeld in”, zegt Bleijie. ” Ze zijn als onafhankelijke stichting een uitvoeringsovereenkomst aangegaan met gemeente Leiden. In die overeenkomst staat precies wat ze voor dat geld moeten doen, maar de uitvoering is aan hen.”

“Weet je wat het is met gekochte items”, gaat Bleijie verder. “Het zijn vaak jubelverhalen. Heel mooi, maar ze stroken niet altijd met de werkelijkheid. Je koopt in feite een reclameblok. Het gaat goed met de Leidse regio, maar dat wil niet zeggen dat er geen gevaren zijn. Door jubelitems zet je mensen misschien op het verkeerde been. Ik zou het zelf niet gedaan hebben, ik zou liever een filmpje hebben laten maken bij een Leids videobedrijf of Leidse omroepen. Zodat er in ieder geval een objectiviteitscheck gedaan wordt.”

‘Ongetwijfeld zorgvuldig afgewogen’

Het gaat Joost Bleijie ook weer te ver om de wethouder te vragen beter in de gaten te houden waar het geld precies aan uitgegeven wordt. “Ze hebben een keus gemaakt, die ik niet gemaakt zou hebben, maar ze hebben dat ongetwijfeld  zorgvuldig afgewogen. Het succes van organisaties als Economie071 hangt ook erg af van de afstand tussen hen en de gemeente.”

Kijk hieronder naar het item van Ecomonie071 zoals uitgezonden in Ondernemend Nederland:

Foto: J2TV / Joost Berk

reacties