Laurine van Riessen op EK baanwielrennen in Berlijn

Laurine van Riessen op EK baanwielrennen in Berlijn

LEIDEN – Donderdag begint het EK baanwielrennen in Berlijn. Het Leidse toptalent Laurine van Riessen gaat ongetwijfeld weer knallen in de teamsprint, op de 500 meter en keirin voor vrouwen.

Kwalificaties en finales

Donderdag treden de dames van TeamNL om 17.00 uur aan voor de kwalificatie teamsprint, op vrijdag vanaf 12.00 uur uur fietst Laurine in de kwalificatiewedstrijd op de 500 meter en zaterdag mag ze flink aan de bak vanaf  14.00 uur op de Keirin. Als dat allemaal goed gaat, rijdt de Leidse baanwielrenster volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag de finales.

De gangmaakmotor

Mooi woord, keirin, maar wat is het eigenlijk? Leuk dat je het vraagt. Keirin is een discipline in het baanwielrennen van Japanse oorsprong. De Japanners gokken dan ook graag en stevig op een potje keirin. In een keirinwedstrijd starten maximaal negen renners achter een derny, een gangmaakmotor. Deze voert zijn snelheid langzaam op en gaat dan de baan weer af. De renners moeten altijd achter de derny blijven rijden tot deze de baan verlaat, en daarna naar de finish sprinten. Dat gaat keihard, soms tot wel 70 km per uur.

Sterke benen, die Laurine

Laurine van Riessen heeft zo’n beetje de sterkste benen van Leiden. Ze begon met schaatsen bij de Leidse club IJVL en voegde zich als langebaanschaatster bij TeamNL in 2007. Op de Olympische Winterspelen 2010 in Vancouver won Van Riessen brons op de 1000 meter. Maar ze kan nog meer met die benen: in 2015 maakte ze de overstap naar de fiets en concentreert ze zich op haar sportcarrière als baanwielrenster.

Foto: www.laurinevanriessen.nl

reacties