Leefbaar Leiden: “Jammer dat PVV niet meedoet in Leiden”

Leefbaar Leiden: “Jammer dat PVV niet meedoet in Leiden”

LEIDEN – De PVV doet volgend jaar niet mee aan de Leidse gemeenteraadsverkiezingen. Daan Sloos van Leefbaar Leiden begrijpt dat wel. “Leiden is geen stad waar de partij een hoge score zou halen”, zegt de politicus.

Geen hoge score

Woensdag maakte PVV-voorman Geert Wilders bekend dat zijn partij in ruim zestig Nederlandse steden zal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Leiden zit daar niet tussen. “Leiden is geen stad waar de partij een hoge score zou halen”, zegt Daan Sloos, fractievoorzitter van Leefbaar Leiden.

‘Macht op lokaal niveau is beperkt’

“Leiden heeft wel buurten waar hij zou kunnen scoren, zoals de Merenwijk, de Stevenshof en de buurt bij het Vijf Meiplein, maar in de binnenstad helemaal niets. Dat soort partijen komen meestal uit op twee zetels. En het kan ook een gedoe worden, met de juiste mensen vinden, onenigheid en afscheidingen.”

Het is een grote stap voor Wilders dat hij mee gaat doen met de lokale verkiezingen, meent Sloos. “Wilders wil zoveel mogelijk zetels en dan moet je scoren in de grote steden, maar hij doet niet mee in Amsterdam. Het heeft geen nut voor de Tweede Kamer. Macht op lokaal niveau is beperkt. En Wilders wil de wereld veroveren.”

Democratisch proces

Voor het democratisch proces vindt Sloos het wel jammer dat de PVV niet mee gaat doen in leiden. “Ik vind dat iedereen die politieke ambities heeft of een partij of ideeën heeft, daar iets mee zou moeten kunnen doen. Iedereen moet mee kunnen doen. Dus democratisch gezien vind ik het wel jammer.”

“Voor mij zou de PVV in Leiden geen concurrent zijn. Kijk, Fleur Agema (tweede plek op de PVV-kandidatenlijst, red.) is een goede vriendin van me en ik heb veel respect voor haar. Maar wat ik Wilders soms hoor schreeuwen… Daar komen zulke onfatsoenlijke dingen uit. Leefbaar Leiden doet het heel anders, dus als de PVV in Leiden mee zou doen, zou ik geen zorgen maken.”

Foto: Leefbaar Leiden

reacties