Leiden verreweg het goedkoopste van Nederland (qua bouwvergunning dan)

Leiden verreweg het goedkoopste van Nederland (qua bouwvergunning dan)

REGIO – Leiden is de onbetwiste nummer één op de lijst van goedkoopste gemeenten als het gaat om de kosten voor de vergunning voor kleine verbouwingen. Ook op de lijst voor grote verbouwingen zit het vergunningstarief van Leiden ruim 1000 euro onder het landelijk gemiddelde.

Bouwleges

Wanneer je een verbouwing plant, of het nu een bijkeuken of een compleet nieuw paleis is, moeten je tekeningen langs de gemeente voor een bouwvergunning. In sommige gevallen is een verbouwinkje vergunningsvrij, maar meestal heb je gemeentelijke toestemming nodig. Voor die vergunning mogen gemeenten zelf bepalen hoeveel de bouwlustige burger dient te betalen: leges.

Enorme prijsverschillen

De verschillen in bouwleges lopen in Nederland ontzettend uiteen. Vereniging Eigen Huis checkt ieder jaar de prijzen en trekt aan de bel: volgens de vereniging moeten er landelijk twee tarieven komen, voor een kleine en een grote verbouwing, om de enorme prijsverschillen te voorkomen.

Kleine verbouwing tot 10.000 euro

In de rubriek Buurtfacts op de website van RTL Nieuws zette de redactie alle tarieven in Nederland op een rijtje. Leiden staat met 39,11 euro aan legeskosten voor een verbouwing tot 10.000 euro op eenzame hoogte: de nummer twee op de lijst goedkoopste gemeenten is Capelle a/d IJssel, waar je meteen 168 euro neerlegt nog voor je een baksteen hebt gemetseld.

Wethouder Paul Laudy zei daarover tegen RTL Nieuws: “Wij denken dat als je een lager tarief hanteert voor die kleine bouwvergunningen, mensen ook eerder geneigd zijn om hun eigen huis te gaan verbouwen. Dat is goed voor die mensen, en goed voor de stad. En het creëert natuurlijk banen in de bouw.”

In Zoeterwoude kost een vergunning voor een kleine verbouwing 297,40 en in Leiderdorp 299,33. Voorschoten en Oegstgeest gaan daar flink overheen: daar mag je 493,85 en 475 eurietjes neerleggen. Da’s ruim boven het landelijk gemiddelde van 370 euro.

Grote verbouwing tot 13.000 euro

Een grote verbouwing tot 130.000 euro is een heel ander verhaal. Het traject van een grote bouwvergunning is langer en je plan moet in veel gevallen langs de welstandscommissie. Daarom liggen die bouwleges hoger. Leiden staat niet in de top 3 van goedkoopste gemeenten van Nederland wat betreft bouwleges voor een grote verbouwing, maar 2664 euro is nog altijd ruim 1000 euro onder het landelijk gemiddelde van 3712 euro.

In Zoeterwoude ben je 2405 euro kwijt voor de grote verbouwingsleges, maar in de rest van de Leidse regio mag je dieper in de buidel tasten: je kunt in Oegstgeest beginnen met bouwen na 4628 euro te hebben afgetikt, in Voorschoten kost dat 4684,45 euro en in Leiderdorp 4748,83 euro.

Kruissubsidiëring

Gemeenten mogen hun eigen prijzen rekenen en hun eigen eisen stellen aan de verbouwing en vergunning, daarover bestaat landelijk geen duidelijkheid. De grote prijsverschillen zijn vaak niet uit te leggen omdat er geen transparantie is over hoe de prijzen zijn opgebouwd. Daarnaast wordt er bij sommige gemeenten gebruik gemaakt van kruissubsidiëring, waarbij de ene activiteit de andere activiteit binnen dezelfde groep diensten kostendekkend maakt.

Foto: Torange

reacties