Leiden kiest definitief voor Sleutelstad; Leiderdorp had mee willen praten

Leiden kiest definitief voor Sleutelstad; Leiderdorp had mee willen praten

REGIO – Leiden gaat Sleutelstad aanbevelen bij het Commissariaat voor de Media als lokale omroep van de Leidse regio. Alleen had burgemeester Driessen van Leiderdorp daar graag over willen meepraten, zo stelt ze in een brief aan de raad.

Strijden om de vergunning

Donderdagavond stemde de Leidse gemeenteraad over het voorstel om Sleutelstad bij het Commissariaat voor de Media voor te dragen als lokale publieke omroep voor de komende vijf jaar. Sleutelstad en Unity, die momenteel de lokale omroep van de Leidse regio is, strijden alle twee om de vergunning. Unity is logischerwijs niet zo blij met de keuze van de Leidse raad.

“Het advies heeft bij ons enige verbazing gewekt”, schrijft Stichting Agglomeratie Omroep Holland Centraal, waarmee Unity samenwerkt, in een brief aan de Leidse raad. “Met name de onderbouwing en het gelopen proces roepen vragen op. In het algemeen vinden wij de onderbouwing behoorlijk subjectief en een aantal aangedragen punten is voor ons moeilijk te plaatsen.”

Brief van burgemeester Driessen

Toch is burgemeester Driessen ontstemd over het feit dat Leiden de Leiderdorpse raad niet in kennis heeft gesteld over het voornemen om Sleutelstad als nieuwe publieke omroep voor te dragen, zo schrijft zij in een brief aan de Leidse raad:

“U geeft aan dat u zich realiseert dat de gemeenteraden elkaar in de afgelopen jaren hebben opgezocht met als doel meer samen te werken en dat in het verlengde hiervan het voor de hand zou liggen om in de Leidse regio hierover een open gesprek en deling van standpunten aan te gaan. (…) Wij willen onze teleurstelling uitspreken dat u ter voorbereiding van de besluitvorming hierover niet het gesprek bent aangegaan en zelfs het door u geconstateerde dilemma niet heeft gedeeld terwijl het voorgenomen besluit zeker een regionaal gevolg heeft.”

Het blijft spannend

De medewerkers van Sleutelstad zijn vooralsnog blij met de beslissing van de Leidse raad. Toch is er spanning omdat de andere regiogemeenten nog moeten kiezen.

“De omringende gemeenten gaan vaak in tegen de keuzes van Leiden”, zegt Emile van Aelst van Stichting Lorelei, waar Sleutelstad mee samenwerkt. “Donderdagavond zaten we ook in de raadsvergadering van Voorschoten. Daar zijn de meningen nog verdeeld. Er staan nog een paar gesprekken gepland en verder kunnen we niets anders doen dan afwachten, en ons werk goed blijven doen.”

RTV Leiderdorp

De overige gemeenten dienen voor 1 januari hun keuze te hebben gemaakt. De komende weken zullen dus ook Voorschoten, Zoeterwoude en Oegstgeest zich uitspreken over hun voorkeur. Opvallend is dat gemeente Leiderdorp zich niet in dat rijtje bevindt. Dat zit zo: Leiderdorp valt eigenlijk niet onder het uitzendgebied van de publieke omroep in de Leidse regio en heeft haar eigen lokale omroep, RTV Leiderdorp. Deze vormt samen met Unity een streekomroep. RTV Leiderdorp moet pas in 2020 een nieuwe zendmachtiging aanvragen.

Foto: Wikipedia

reacties