Leiden Marathon: jaarlijks hardloophoogtepunt

Leiden Marathon: jaarlijks hardloophoogtepunt

LEIDEN – De Leiden Marathon, het jaarlijkse hardloophoogtepunt, staat voor de deur. Dus poets je sportschoenen maar op en trek je lycra pakje maar uit de kast. Tenzij je langs de kant gaat kijken natuurlijk.

42,195 kilometer in 6 uur

De Leiden Marathon beleefde haar première in 1991 en trekt sindsdien jaarlijks duizenden hardlopers èn kijkers. Vorig jaar startten zo’n 15.000 renners op de Breestraat en het deelnemersaantal groeit nog ieder jaar. De Leiden Marathon houdt de klassieke afstand en tijd aan: 42,195 kilometer binnen zes uur. De Leiden Marathon geniet inmiddels internationale bekendheid en geldt voor vele lopers als een perfecte voorbereiding op kampioenschappen.

De route begint in de historische binnenstad, voert door negen dorpen in het Groene Hart en doet polders, molens en koeien aan, om weer terug te keren naar de binnenstad.

Eén minuut stilte voor Aad

Voorafgaand aan de Leiden Marathon zal er een minuut stilte in acht worden genomen voor Aad van der Luit, die vorige week overleed aan de gevolgen van een hartaanval.  “De stilte is een eerbetoon aan de sportvader van Leiden die in de beginjaren van de marathon ook zijn bijdragen heeft geleverd”, schrijft marathonorganisator Tjeerd Scheffer.

Voor elk paar benen een geschikte afstand

Als je de hele marathon iets teveel van het goede vindt, kun je ook voor de halve marathon kiezen of de 10 kilometer. Later werden daar nog de 5 kilometer en de Kids Run met een lengte van 2 kilometer aan toegevoegd. De 5 kilometer wordt de avond voor de marathon gelopen. Deze loop begint als het al donker is. De lopers, de toeschouwers en de route, alles en iedereen is versierd met lichtjes.

Hoe sfeervol is dat? Kijk zelf maar even:

Praktische info

Kijken of zelf meerennen? Check de website van Leiden Marathon en duimen dat er nog startbewijzen zijn. Als je al dat rennen maar niks vindt en gewoon lekker op een terras wilt gaan zitten, hou dan rekening met het feit dat de marathon start en finisht op de Breestraat. De binnenstad zit nagenoeg de hele dag potdicht. Geen bus, auto of fiets kan er langs. Dat je het even weet.

Foto: Archief J2TV

reacties