Leiden presenteert stimuleringsfonds voor beter lokaal nieuws

Leiden presenteert stimuleringsfonds voor beter lokaal nieuws

LEIDEN – Er is al veel over gezegd, maar nu is het Leidse stimuleringsfonds voor de journalistiek er dan echt. De gemeente steekt dit jaar een kwart miljoen in het fonds voor journalistieke producties. Diezelfde gemeente heeft niets te vertellen over wie er geld krijgt uit het fonds. Daarvoor is een onafhankelijk bestuur aangesteld.

Het Leids Mediafonds is opgericht om versterking van de journalistiek in de regio Leiden te bewerkstelligen. De gemeente heeft de intentie uitgesproken tot 2021 het fonds financieel te ondersteunen. Het is het eerste regionale fonds in Nederland dat geheel onafhankelijk een stimulans zal zijn voor lokale en regionale journalistiek.

Bestuur gepresenteerd

Het bestuur van het Leids Mediafonds bestaat uit vijf onafhankelijke leden, die op grond van hun ervaring in de journalistiek en de communicatie zijn benoemd. Het bestaat van links naar rechts op de foto uit Milja de Zwart (lid), René Roodheuvel (lid), Bob Nieman (voorzitter), Ionica Smeets (secretaris) en Rick van Dijk (penningmeester).

In de eerste vergadering heeft het bestuur uitgesproken de versterking van de journalistiek in de regio Leiden vooral te zoeken in onderzoeksjournalistiek en andere vormen van journalistieke verdieping. Daarnaast is de rol van de journalistiek in de sociale samenhang in de regio een belangrijk aandachtspunt voor het fonds.

Lekker kennismaken

Besloten is dat aanvragen voor het fonds in een voorjaars- en een najaarsronde kunnen worden ingediend. De voorwaarden waaraan die aanvragen moeten voldoen, zal het bestuur van het Leids Mediafonds medio juni bekendmaken. Ook wordt dan de aanvraagprocedure gepubliceerd. Dan is het ook mogelijk om voor de eerste ronde in oktober 2018 een aanvraag in te dienen. In juni wil het bestuur kennis gaan maken met alle journalistieke partijen in de regio Leiden.

Foto: Buro JP

reacties