Leiden rouwt om Aad van der Luit

Leiden rouwt om Aad van der Luit

LEIDEN – Leiden rouwt om Aad van der Luit, die donderdagmiddag op 71-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hartaanval eerder deze week. Op social media delen mensen foto’s en herinneringen met elkaar. Bij zijn vaste stekkie Vooraf En Toe op de Botermarkt leggen mensen bloemen neer en kan er  een condoleanceregister getekend worden.

Herinneringen delen

Nadat het nieuws van Aads overlijden zich verspreidde onder de Leidenaren, kwam er een golf van medeleven op gang op de social media. Vele Leidenaren betuigen hun steun aan Aads vrouw Marjo en zoon Joost. Op de tijdlijn van Van der Luit verschijnen honderden en honderden berichten. Leidenaren plaatsen foto’s van henzelf met Aad, immer lachend, immer een arm om de schouder. Ook worden er warme herinneringen gedeeld over de judoka en markante D66-politicus, die bekend stond als een bevlogen, betrokken en benaderbare Leidenaar in hart en nieren.

Een ware Godfather

“Bedankt voor alle wijsheid, steun, judolessen, en het succes van ILIAS delicatessen! Aad forever”, schrijft marktkoopman Ilias Elmarsse.

Leidse Glibber Emile van Aelst heeft Aad door de jaren heen vele, vele malen gefotografeerd en wijdt een volledige blog aan hem onder de titel “Aadje bedankt”.

Schaatsheld Jeroen Straathof schrijft: “Leiden gaat een icoon van én voor de sport missen. De afgelopen periode heb ik regelmatig met Aad als woordvoerder Sport van gedachten gewisseld over de toekomst van de ijssport in Leiden. Als voorvechter van de nieuwe ijsbaan gaan we Aad echt missen. Maar vooral zijn vrolijkheid op de markt.”

“Er is een Leidenaar dood gegaan… Ik hoor net het vreselijke bericht dat één van de meest markante Leidenaren Aad van der Luit alias ‘De Leidse Godfather’ veel te vroeg is overleden. De man achter de Lakenfeesten. De man achter de Peurbakkentocht. De man die dagelijks op het terras op de Botermarkt in het zonnetje zat en iedereen als een ware Godfather gedag zei. Leiden kende Aad. En Aad kende heel Leiden. Altijd als ik je tegenkwam riep je: ‘Rust is onze redding, Myjer’. Aad, ik zal je positiviteit en je Leidse hart missen. Rust zacht, lieve vriend”, schrijft een bedroefde Jochem Myjer op Facebook.

Onuitwisbare betekenis

Ook gemeente Leiden condoleert familie en vrienden met het overlijden van ereburger en gemeenteraadslid Aad van der Luit. “We wensen hen veel sterkte”, aldus de gemeente op Facebook.

Het verlies is ook een zware klap voor zijn partij D66. “Aad was een echte volksvertegenwoordiger en werd zowel binnen de partij als in Leiden geroemd om zijn betrokkenheid bij de stad en haar inwoners voor wie hij dag en nacht klaar stond. Zijn jarenlange inzet voor onder meer de Leidse sport hebben een onuitwisbare betekenis gehad voor iedereen die in Leiden woont. Het overlijden van Aad is een groot verlies voor zijn familie en al zijn vrienden in de stad”, schrijft de partij.

Foto: 

 

reacties