Nieuwe ijshal, zwembad en sporthal stap dichterbij

Nieuwe ijshal, zwembad en sporthal stap dichterbij

LEIDEN – Het nieuwe sportcentrum, ijshal en combibad gaan er hoogstwaarschijnlijk ècht komen. Het Leidse college heeft dinsdag besluiten genomen over de bouw, die volgens de planning in 2019 moet gaan beginnen.

Rustiger ademhalen

Met de besluiten van het college van burgemeester en wethouders komen de nieuwe sportaccommodaties weer een stap dichterbij en kunnen de Leidse sportverenigingen weer wat rustiger ademhalen. Naar verwachting openen de ijshal en het nieuwe zwembad eind 2020. Het sportcentrum volgt later die winter.

Tweeduizend zitplaatsen

Naast De Vliet komt een ijshal met een 250-meter-baan en een binnenbad van 35×25 meter. Deze twee accomodaties delen dan een gebouw. In het nieuw te bouwen sportcentrum aan de Boshuizerkade komen twee sporthallen, waarvan één met tweeduizend zitplaatsen.

Sportwethouder Paul Dirkse: “Grote groepen Leidenaren kunnen zo blijven sporten in moderne accommodaties. En topsportclubs hebben straks het onderkomen om op het hoogste niveau mee te blijven doen. Met deze besluiten zetten we in op de toekomst van sport in Leiden. Ik kan, net als ongetwijfeld veel andere sportliefhebbers in Leiden, niet wachten tot de schoppen de grond in gaan.”

#redijssportleiden

Het afgelopen jaar was het spannend voor de 24 ijsclubs die gebruik maken van de verouderde schaatshal aan de Vondellaan. De bouw van het nieuwe zwembad en de sporthal zou zoveel van het budget opslokken, dat er in eerste instantie geen geld meer over zou blijven voor een nieuwe schaatshal. Ze kwamen groots in actie: elke donderdagavond voor de raadsvergadering werd er drooggetraind op het Stadhuisplein en op social media vierde #redijssportleiden hoogtij. Volgens de actievoerders zou het verdwijnen van een schaatshal in Leiden desastreus zijn voor schaatstalent in de Leidse regio. Dus ging het college opnieuw met de rekenmachine aan de gang.

Oplevering

De plannen moeten nog aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Als deze akkoord gaat, zal de bouw van de nieuwe ijshal, zwembad en indoor sportcentrum naar verwachting starten in 2019. De eerste sporters kunnen dan eind 2020 voor het eerst in de nieuwe accommodatie schaatsen en zwemmen. De oplevering van het nieuwe indoor sportcentrum is naar verwachting in de winter 2020/21.

Zo maakten schaatsfans zich afgelopen jaar hard voor een nieuwe schaatshal:

Foto: Archief J2TV

reacties