Leiden.TV kaapt probleemloos domeinnaam Politie Leiden

Leiden.TV kaapt probleemloos domeinnaam Politie Leiden

REGIO – Mensen met slechte bedoelingen kunnen zich zonder problemen voordoen als digitale oom agent. Leiden.TV wist binnen enkele minuten de domeinnaam politieleiden.nl te registreren. Daardoor is onze redactie in staat zich uit te geven voor de Leidse politie en daarmee identiteiten te stelen, nepnieuws te verspreiden, kortom, chaos te creëren.

Oude domeinnamen opgezegd

Een paar jaar geleden smolten alle verschillende politie-eenheden samen tot één groot landelijk korps. Ook op internet. Honderden verschillende domeinnamen van de politie zijn verdwenen. Voortaan mail je naar …@politie.nl, lekker overzichtelijk. Radio 1 meldde twee jaar geleden al dat dat een gevaarlijke zet was. Ethisch hacker Wouter Slotboom legde toen uit dat wanneer iemand een mail stuurt naar de oude emailadressen van de politie, de mails overal en nergens terecht konden komen. De politie had de oude domeinnamen opgezegd en laten verlopen. Dat betekent dat de domeinnamen opnieuw geregistreerd kunnen worden, door wie dat maar wil. Dus ook mensen met slechte bedoelingen. Donderdag kaartte Slotboom, in samenwerking met BNR, het probleem opnieuw aan en zei nog niet veel verbetering te zien.

‘Dat heet phishing’

Slotboom heeft zijn best gedaan om aandacht te vragen voor dit gevaarlijke probleem; hij heeft zelfs een kopie van de politiewebsite gemaakt, inclusief werkende links en een DigiD-inlogpagina. Hij plaatste deze online en ja hoor, het was maar al te makkelijk om argeloze websitebezoekers hun gegevens te ontfutselen.

“Natuurlijk zijn we hiermee bezig geweest”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Politie. “We hebben 3600 domeinnamen aangekocht, allemaal namen die in het verleden ook door de politie werden gebruikt. Maar 3600 domeinnamen kopen, daar moet je wel voorzichtig mee omgaan, want je gebruikt er gemeenschapsgeld voor. We hebben er destijds ook flink campagne voor gevoerd, om het publiek duidelijk te maken dat alleen politie.nl echt van de politie is. Als er nu activiteit is op een domeinnaam, krijgen we daar een seintje over. Het enige adres waar we nog problemen mee hebben, is politierijnmond.nl. We proberen ook die domeinnaam over te kopen. Want dat heet phishing en het is strafbaar. Dus ik weet niet wat jullie met die domeinnaam gaan doen, maar àls je er wat mee gaat doen, is dat dus phishing.” 

Ook andere domeinnamen

Zoals gezegd, Leiden.TV is dus sinds vrijdagmorgen de trotse bezitter van de domeinnaam politieleiden.nl. Onze redactie is nu in staat zich uit te geven voor de Leidse politie en daarmee identiteiten te stelen, nepnieuws te verspreiden, kortom, chaos te creëren. Overigens, nadat we politieleiden.nl hadden geregistreerd, probeerden we in één keer ook politieleiderdorp.nl, politievoorschoten.nl, politieoegstgeest.nl en politiezoeterwoude.nl te pakken te krijgen. Ook deze registratie van meerdere domeinen in één keer, verliep zonder problemen.

Geen slechte bedoelingen

Maar Leiden.TV heeft geen slechte bedoelingen. Leiden.TV is daarom bereid de domeinnamen over te dragen aan de politie, tegen vergoeding van de registratiekosten á 1 euro per domein, inclusief BTW. Anders verlopen deze domeinnamen vanzelf op 19 januari 2018.

Wij zijn heus de moeilijksten niet.

Foto: J2TV / Joost van der Stel

reacties