Featured Video Play Icon

Leiden.TV stopt: het verhaal is verteld

Beste Lezer,

Nieuwswebsite Leiden.TV stopt per vandaag haar werkzaamheden en legt de pen neer. Zo, het is gezegd.

Waarom stopt Leiden.TV?

In het voorjaar van 2016 ontstond het plan om het Leidse medialandschap op te schudden. Met minimale middelen en een ongezonde dosis enthousiasme gingen onze redacteuren aan de slag. We wilden weten hoe moeilijk het zou zijn om ons een plek te verwerven tussen de andere nieuwssites die zich richten op de regio, of er ruimte was voor een ander geluid. Dat antwoord hebben we nu. Er was wel degelijk ruimte voor een andere toon.

Leiden.TV wilde niet hijgerig achter het nieuws aan, geen sensatie zoeken en niet de zaken groter maken dan ze waren. We wilden jou het nieuws vertellen, zoals we dat aan onze eigen familie of vrienden zouden brengen. We hebben altijd geprobeerd de eerste te zijn, en als dat niet lukte, de meest volledige. Oh, en berichten zonder al te veel spelfouten, vonden wij ook belangrijk. We waren dan ook erg blij met een zeldzaam appje of mailtje over een ‘d’ of ‘t’ op de verkeerde plaats.

Waar we concurreerden met bestaande media om de gunst van de kijker/bezoeker, hebben we dat nooit gedaan als het op adverteerders aankomt. Leiden.TV heeft zich nooit actief gemengd in de regionale reclamemarkt. Dat houdt in dat we alles, twee jaar lang, uit eigen zak hebben betaald. En komt het moment waarop je als producent van Leiden.TV een keuze moet maken. Tsja, we hebben al onze doelen bereikt. Gaan we door, met het risico dat we steken gaan laten vallen. Of sluiten we af met een meer dan tevreden gevoel over de kwaliteit en de kwantiteit van onze berichtgeving. Het werd het laatste.

Wat is er bereikt met Leiden.TV?

Het is veel beter gegaan dan we van te voren hadden durven dromen. De start vlak voor de Lakenfeesten 2016 bleek een gouden zet. Met onze kennis van social marketing konden we al onze berichtgeving direct goed wegzetten en scoorden we in de eerste week ruim 26.000 bezoekers. Een absolute droomstart. En de goede cijfers bleven want in het eerste half jaar trokken we meer mensen dan verwacht naar onze website. In 2017 gingen we daar gewoon nog eens 55% overheen.

Na twee jaar hebben we maandelijks gemiddeld 35.000 bezoekers op de site, hebben we ruim 4600 Facebook-volgers en nog eens duizenden fans op Twitter en Instagram samen. Leiden.TV bezet de 6e plek in de top 10 van populairste Leidse nieuwsbronnen op social media. Als je de cijfers van dochter ILoveLeiden.TV er ook bijtelt, staan we zelfs tweede na het Leidsch Dagblad.

Het werk van Leiden.TV bleef ook op andere terreinen niet onopgemerkt. Ook al bestonden we nog maar kort, we mochten zelfs meepraten over de inrichting van het Leids Mediafonds. En door samenwerkingen met andere Leidse mediabedrijven hebben we laten zien dat je elkaar ook kunt versterken in plaats van enkel vliegen af te vangen.

Wat blijft bij aan Leiden.TV?

Ieder van ons heeft zijn eigen lijstje met hoogtepunten over de afgelopen twee jaar. Daarin staan zeker onze reportages over de Lakenfeesten, waar we drie jaar op rij de concurrentie ver achter ons lieten in snelheid van publiceren en kwaliteit van berichtgeving. De laatste twee edities waren we zelfs mediapartner van het festijn. Maar ook de uitzending van het eerste Groot Leids Debat hoort in dit lijstje. Leiden.TV zond dit politieke spektakel live uit op Facebook. De enige Leidse boyband Barry Badpak koos Leiden.TV uit om hun onvolprezen Mjoesikol uit te zenden. Laten we niet de leuke en leerzame vlogs van Joost Bleijie vergeten. En we zijn ontzettend trots op de samenwerking met hoteleigenaren Lorenzo & Gaston die voor onze camera’s hun hotel verbouwden in een real-life soap.

Bedankt!

Namens onze redacteuren, cameramensen, verslaggevers en fotografen wil ik je heel erg bedanken voor je interesse voor ons platform. De bedoeling was om het een jaar te proberen, het zijn uiteindelijk twee jaar geworden. Dat kwam voornamelijk door alle reacties en tips van onze bezoekers. Dank je wel voor je betrokkenheid. Wie weet keert Leiden.TV weer terug, maar dat zal zijn onder de vlag van een andere uitgever.

Het was ons een genoegen.

Met hartelijke groet,
Joost van der Stel, hoofdredacteur Leiden.TV

reacties