Leiden wil Sleutelstad de komende vijf jaar als lokale omroep

Leiden wil Sleutelstad de komende vijf jaar als lokale omroep

LEIDEN – Als het aan de gemeenteraad van Leiden ligt, wordt radio- en televisie omroep Unity ingeruild voor Sleutelstad. De leden hebben, bij monde van commissievoorzitter Moniek van Sandik, unaniem gekozen voor de nu nog commerciële omroep van ondernemer Chris de Waard (foto).

Race nog niet gelopen

Eind december wordt de keuze definitief. Daarmee is overigens nog lang niet zeker dat Sleutelstad FM en de bijbehorende nieuwssite vanaf volgend jaar ook daadwerkelijk officieel aangewezen worden als lokale publieke media-instelling. Unity en Sleutelstad hebben beiden gevraagd om de zendmachtiging van vier gemeenten in de Leidse regio, daarvan heeft er nu dus pas één een keuze gemaakt. Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude moeten de keuze voor ‘hun’ lokale omroep nog maken.

Rudo Slappendel, producent Unity: “Ik denk dat ik heel realistisch ben als ik zeg dat ik had gehoopt dat Leiden zou kiezen voor Unity. Maar tegelijkertijd ben ik me er van bewust dat er nog drie gemeenten moeten kiezen waarvan de stem net zo belangrijk is en waarvan ik hoop dat zij een zelfstandige keuze zullen maken voor hun gemeente.”

Bij een 2-2 gelijkspel is de kans dat Sleutelstad inderdaad wordt aangemerkt als publieke omroep kleiner. Uiteindelijk beslist namelijk het Commissariaat voor de Media (CvdM), zegmaar de mediawaakhond, wie zich ‘publieke omroep’ gaat noemen. Het CvdM kiest bijna altijd voor de langstzittende partij bij een gelijk aantal stemmen. Als dat hier ook gebeurt is de huidige publieke omroep Unity dus alsnog de winnaar.

Lokale omroep subsidie

De zendmachtiging voor een lokale publieke media-instelling wordt per vijf jaar afgegeven. In die periode heeft de omroep ook recht op geoormerkte subsidie van de gemeenten waarvoor de omroep is aangesteld. Die komt neer op zo’n € 1,30 per huishouden.

Foto: Chris de Waard op reportage

reacties