Leiden zeer enthousiaste fietsenlosknipper

Leiden zeer enthousiaste fietsenlosknipper

REGIO – Even snel een boodschapje doen. Kom je terug, is je fout geparkeerde fiets losgeknipt en weggesleept. In de regio valt het wel mee, maar in Leiden zelf kan het behoorlijk in de papieren lopen om hem weer terug te krijgen.

Prijskaartje

Buurtfacts van RTL Nieuws zocht uit hoeveel het kost om een verwijderde fiets weer op te halen uit het gemeentelijk fietsendepot. Gemiddeld blijkt dat bedrag rond een tientje te hangen. Maar gemeenten mogen uiteindelijk zelf het prijskaartje aan deze dienst hangen, hetgeen voor grote onderlinge verschillen zorgt.

Een vergoeding

In Zoeterwoude kost het je bijvoorbeeld geen cent om je fiets op te halen uit de opslag. In Leiderdorp kost het je wel wat, maar de gemeente noemt slechts ‘een vergoeding’ op haar website. Ook van Voorschoten en Oegstgeest is het niet bekend hoeveel er neergeteld dient te worden om je stalen ros weer thuis te krijgen.

In Nederland vragen niet alle fietsendepots geld. Opvallend is dat studentensteden als Maastricht, Wageningen en Alkmaar niks vragen voor het terugkrijgen van je fiets.

Fiets fout = fiets weg

Leiden daarentegen is vrij duidelijk: 26 euro. In de fietsstad zijn fout geparkeerde fietsen en weesfietsen aan de orde van de dag, dus de gemeente hanteert een streng fiets fout = fiets weg-regime. De exemplaren die uit het stationsgebied verwijderd worden, kun je vinden op de fffw-website.

Wanneer je tussen al deze foto’s je eigen fiets hebt gevonden, kun je naar de fietsopslag aan de Willem Barentszstraat. 26 euro later heb je met een beetje geluk je trouwe vervoersmiddel weer terug. Dit moet je trouwens wel even binnen zes weken doen, anders gaat je fiets op de schroothoop.

Enthousiaste losknipper

Leiden is overigens ont-zet-tend enthousiast met fietsen losknippen: 1 op de 12 Leidenaren moet jaarlijks de gang naar de Willem Barentszstraat maken. Wat dat betreft moet Leiden qua aantallen alleen Amsterdam boven zich dulden.

Foto: Flickr

 

reacties