Leidenaar aangehouden met nepvuurwapen

Leidenaar aangehouden met nepvuurwapen

LEIDEN – Je kunt er nog geen vlieg mee doodslaan, maar ze lijken echter dan echt en zijn een groeiend probleem voor de politie: nepvuurwapens. Dinsdagavond werd in Hillegom een 24-jarige Leidenaar aangehouden die in het bezit was van een nepvuurwapen.

Niet van echt te onderscheiden

De politie in Hillegom kreeg rond 20.00 uur een melding dat er zou zijn geschoten op voorbijgangers. Ter plaatse troffen agenten zes mannen aan, die allemaal met handen gespreid op hun buik moesten gaan liggen. Eén van de verdachten, de bewuste Leidenaar, gaf toe dat hij inderdaad een nepvuurwapen in zijn auto had liggen. Het pistool bleek niet van echt te onderscheiden. Het nepwapen werd in beslag genomen en de Leidenaar mocht mee naar het bureau. De andere vijf heren hadden overigens geen verboden zaken op zak.

20 tot 3o meldingen per week

Het is misschien wel spannend en stoer enzo, zo’n echtlijkend nepwapen, maar het kan levensgevaarlijk zijn, zo zegt de politie op hun landelijke website. Per week komen er tussen de 20 en 30 meldingen binnen over mensen die met vuurwapens rondlopen.

Hele nare situaties

Bij controle blijken deze wapens vaak zo nep als een Mona Lisa-reproductie. Ze zijn wel zo perfect nagemaakt dat de politie op een afstandje niet kan inschatten of het wapen al dan geen gevaar oplevert. De drager van de nepperd wordt dan ook altijd behandeld als vuurgevaarlijk. En dat kan hele nare situaties opleveren, zowel voor de agent, de verdachte als voor de toevallige voorbijganger.

Rondlopen met een nepvuurwapen, ook al is het gemaakt van klei, is dan ook zonder uitzondering verboden in Nederland.

Foto: uit de campagne over nepvuurwapens via www.politie.nl 

reacties