Echte Leidenaars starten petitie tegen ‘nieuw gezicht’ Lakenhal

Echte Leidenaars starten petitie tegen ‘nieuw gezicht’ Lakenhal

LEIDEN – De gemeente en de burgers hebben zitten slapen. Dat stelt een groep ‘echte Leidenaars’ in een door hun gestarte petitie om Museum De Lakenhal niet te moderniseren. Het museum ondergaat op dit moment een grote verbouwing en daarbij wordt de achterkant van De Lakenhal in een nieuw jasje gestoken.

Verbaasd over protest

Minke Schat van Museum De Lakenhal is lichtelijk verbaasd over het nieuwe verzet: “We waarderen het heel erg dat mensen zo betrokken zijn bij het museum. Maar in dit geval moeten we constateren dat de petitie te laat komt.” Het museum heeft voorafgaand aan de werkzaamheden alle procedures op transparante en juiste wijze doorlopen. “Onderdeel van het proces was ook een bezwarenprocedure,” vertelt Schat. “De bezwaren die zijn ingediend hebben we opgelost. En pas nadat alle procedures waren afgerond, zijn we begonnen met de restauratie en de uitbreiding.” De restauratiewerkzaamheden zijn in volle gang en later dit jaar bereikt de uitbreiding van het museum het hoogste punt.

De anonieme Leidenaren uit wiens naam de petitie gestart is, vinden dat het museum zijn historische karakter verliest door het moderne ontwerp van de uitbreiding. Uit de petitie: “De gemeente Leiden heeft al 2 jaar geleden besloten het historische gebouw De Lakenhal ingrijpend te vernieuwen. Zowel gemeenteraad als burgers vertoonden “slaapgedrag” waardoor het gemeentebestuur een foeilelijk ontwerp kon goedkeuren. Dit besluit moet teruggedraaid worden.”

Verbouwing Lakenhal

Afgelopen oktober sloot De Lakenhal haar deuren voor het publiek om vervolgens de komende jaren flink onder handen genomen te worden. De gemeente stak zelfs nog € 3,2 miljoen in om de plannen kunnen te realiseren. In 2019 moet de geplande restauratie en uitbreiding van het museum klaar zijn. Het museum loopt dan aan de achterkant door tot aan de Lammermarkt. Juist om hoe deze kant van het gebouw er uit komt te zien, is de petitie gericht.

Foto: Archief J2TV

reacties