Featured Video Play Icon

[VIDEO] Leidenaren geëvacueerd uit Gambia

LEIDEN – Zit je lekker met je gat in de zon op een welverdiende vakantie, haalt de reisorganisatie je weer naar huis omdat de situatie op de vakantiebestemming niet veilig is. Vier Leidenaren zaten woensdagmorgen alweer in het vliegtuig vanuit Gambia naar Nederland.

‘Niets van rellen gemerkt’

Ze hebben er goed de pé in; Lorenzo, Gaston, Hans en Maud zaten in het zonovergoten Gambia bij te komen van stressvolle tijden, toen ze dinsdag van reisorganisatie TUI te horen kregen dat ze hun vakantie moesten afbreken vanwege rellen in het Afrikaanse land. “Niets van de rellen gemerkt”, zeiden Maud en Hans Capel dinsdag tegen De Telegraaf. “De mensen zijn supervriendelijk hier. We willen helemaal niet terug!”

Fragiele economie

Maar TUI haalde de vrolijke vier toch echt op in hun resort. Woensdagmorgen stonden ze bepakt en bezakt op het vliegveld.

“Het is vreselijk zielig voor die mensen hier”, vertellen Lorenzo en Gaston tegen Leiden.TV. “De receptionist stond te huilen omdat een president die niet weg wil, gewoon iets verzint. Door de noodtoestand gaan heel veel mensen hier hun baan kwijtraken. De economie is zo fragiel. En dan zo je land kapot maken omdat je geen gezichtsverlies wilt lijden? Schandelijk!”

Onrustige machtswisseling

Begin december vonden in het Afrikaanse Gambia presidentsverkiezingen plaats. De zittende president Jammeh verloor van Adama Barrow, maar weigert zijn positie op te geven. Barrows inauguratie staat gepland voor aanstaande donderdag, maar dinsdag riep Jammah de noodtoestand uit in het land. Door de onrustige machtswisseling worden er ernstige ongeregeldheden verwacht. Buurlanden hebben inmiddels hun troepen in staat van paraatheid gebracht, mocht een interventie nodig zijn. “Voor ons toeristen is er niet veel aan de hand”, zegt Lorenzo. “Wij hebben er niets van gemerkt.”

“Vanmorgen rond drie uur kregen we te horen dat we terug moesten. We zijn nu met 1600 Nederlanders op de luchthaven van Banjul, voor een directe vlucht terug naar Nederland.” Toch blijft Lorenzo erop hameren dat Gambia zijn droomvakantieland is: “Wij raden iedereen aan gewoon een vakantie te blijven boeken naar dit prachtige land. Naast dat de mensen de inkomsten van het toerisme zo hard nodig hebben, is Gambia oprecht ‘The Smiling Coast’!”

reacties