Leidenaren melden minder anoniem

Leidenaren melden minder anoniem

LEIDEN – Meld Misdaad Anoniem (M.) zag in 2016 het aantal tips over woninginbraak, overvallen en geweld sterk stijgen. Opvallend genoeg geldt dat niet voor de Leidse regio. Daar is juist een behoorlijke daling van het aantal meldingen te zien.

Leidse regio daalt

Landelijk ging het aantal tips over woninginbraak  met 26% omhoog, overvallen werden een kwart meer gemeld bij M. en geweldsdelicten konden rekenen op een stijging van 11%. In de politie regio Den Haag, waar ook Leiden en omliggende gemeenten onder vallen, daalde het aantal anonieme meldingen in vergelijking met 2015 juist met 6%.

Als we kijken naar heel Nederland werden vooral geweldsmisdrijven veel vaker anoniem gemeld. Zo kreeg M. het afgelopen jaar 301 tips (+13%) over moord en doodslag, 144 tips (+8%) over straatroof en over openlijke geweldpleging is 132 keer gemeld (+23%). Dit leidde tot mooie resultaten.

Meiden meld je

Recent startte M. een campagne om het melden over daders van gewelddadige criminaliteit zoals overvallen en inbraken te stimuleren. De campagne is gericht op jonge meiden omdat uit een enquête bleek dat meiden tussen de 14 en 22 jaar vaak weten wie zich met deze criminaliteit bezighoudt. Bovendien is de bereidheid om te melden groot in deze groep. 70% van de respondenten gaf aan dat belangrijk te vinden. De campagne speelt dan ook in op de melddilemma’s van meiden en maakt hen bewust van de gevolgen van misdaad.

Foto: Archief J2TV

reacties