Leidens Ontzet is best een speelfilm waard

Leidens Ontzet is best een speelfilm waard

LEIDEN – Zeg, waarom is er eigenlijk nog geen speelfilm over Leidens Ontzet gemaakt? Dat vragen veel Leidenaren zich af. Afgelopen 3 oktober vroeg burgemeester Lenferink het zich ook hardop af.

Vaderlandse geschiedenis

Nederland heeft best een rijke traditie wanneer het gaat om grote films tegen een achtergrond  van vaderlandse geschiedenis. Neem Kenau, over het beleg van Haarlem. Of Soldaat Van Oranje, over verzet in de Tweede Wereldoorlog. Of Het Bombardement, over het bombardement van Rotterdam.

Of Hoe Duur Was De Suiker, over ons koloniale verleden, Michiel de Ruyter, Zwartboek, Nova Zembla… Ons Leidens Ontzet zou niet misstaan in dat rijtje. Toch?

‘Drama en tragiek’

“Verbazingwekkend eigenlijk dat die film er nog niet is”, zegt de Leidse schrijver Jeroen Windmeijer, die vorig jaar het succesvolle boek ‘De Bekentenissen Van Petrus’ publiceerde. “Leidens Ontzet is zo’n mooi historisch onderwerp en heeft alle drama en tragiek in zich waar je een meeslepende film van kunt maken. Heldendaden, verraad, ziektes en honger, doorsneden met beelden van de Geuzen die naderen over het water… Ik zie het al helemaal voor me!”

‘Moderne romantische komedie’

De Leidse acteur Marcel Jonker is een andere mening toegedaan: “Het beleg is een prachtig verhaal, maar ik ben bang dat het niet beroemd genoeg is in de rest van Nederland.” Dus moet er dan helemaal geen film komen? “Natuurlijk wel, want het sfeertje van Leidens Ontzet is fantastisch.”

Marcel Jonker: “Ik zou een moderne romantische komedie á la Notting Hill willen zien, met prachtige sfeerbeelden van de stad. Een beetje Romeo en Julia, maar dan op de kermis. Julia is een schone Spaanse en Romeo is de zoon van een kermisbaas, zoiets. En wie ga ik spelen? Ha! De kermisbaas natuurlijk!”

Wie gaat zo’n film maken?

Naast acteurs, scriptschrijvers en een goede regisseur zal ook iemand de regelneef van een dergelijke productie moeten worden. Daarvoor moet dus een productiemaatschappij gezocht worden. En laten we nou een filmproductiebedrijf binnen de stadsgrenzen hebben: Purple Film. Producent Joost van der Stel ziet de klus wel zitten.

Joost van der Stel, Purple Film: “Het lijkt me een ongelofelijke eer om een dergelijk project aan te mogen gaan. Zeker nadat ik voor televisie 12 jaar lang verslag heb gedaan van het feest, zou dit echt de kroon op mijn werk zijn. Ons bedrijf Purple is er ook echt klaar voor. Onze crew bestaat uit mensen die ook werken voor de grootste Nederlandse en internationale producties. Onze locatiemanager heeft net aan de nieuwe film van Dark Knight-regisseur Christopher Nolan gewerkt en leden van onze art-departement werkt nu aan de topserie Penoza.”

Maar Van der Stel is ook kritisch. “Het is hartstikke mooi dat de burgemeester roept dat er een speelfilm van gemaakt moet worden. Maar vervolgens voegt hij er aan toe dat er geen geld is bij de gemeente om een dergelijk project te ondersteunen. Daar loopt het meteen dus meteen spaak. Voor een goede film is nou eenmaal flink wat budget nodig. Alleen als de gemeente hier een speerpunt van wil maken en écht medewerking verleent, zoals steden als Amsterdam en Den Haag dat doen, dan is er een kans op succes.”

Wat vind jij eigenlijk?

Wat vind jij eigenlijk? Moet die film er komen? En welke verhaallijn zou je dan willen zien? En niet geheel onbelangrijk: wie moeten de hoofdrollen spelen? Laat het ons weten via redactie@leiden.tv.

Foto: J2TV / Gerlinde Vliegenthart

reacties