Leidens Ontzet voortaan officieel geopend met de Geuzenintocht

Leidens Ontzet voortaan officieel geopend met de Geuzenintocht

LEIDEN – Het programma van Leidens Ontzet wordt uitgebreid met een splinternieuw onderdeel: de Geuzenintocht. Voorafgaand aan de inschrijving van Haring en Wittebrood bij de Waag op 21 september zal een een kleine geuzenvloot de stad binnenvaren.

Nieuwe traditie

De Geuzenintocht wordt daarmee officieel de grande opening van Leidens Ontzet. Dat meldt de 3 October Vereeniging trots op hun volledig vernieuwde website. De Geuzenintocht moet een nieuwe traditie worden, want vanaf dit jaar zal de binnenkomst van de bevrijders gelden als de officiële opening van de feestelijkheden rond 3 oktober.

Dezelfde route als toen

Op 21 september, voorafgaand aan de inschrijving van Haring en Wittebrood bij de Waag, vaart een kleine geuzenvloot de stad in. De boten varen dezelfde route als in 1574, toen Leiden werd bevrijd van de Spanjaarden, met voorop in de vloot de geuzenvoorman Boisot.

Leidse tijd

Benieuwd naar dit historisch schouwspel? Kom dan op 21 september naar de Waag, om 15.74 uur. Voor alle horloges om niet-Leidse polsen is dit uiteraard 16.14 uur. Als je dan al niet in de rij staat natuurlijk.

Foto: Otto van Veen via Wikipedia

reacties