Smeer je stembanden maar: Leids Festival van het Levenslied komt terug

Smeer je stembanden maar: Leids Festival van het Levenslied komt terug

LEIDEN – Het Leids Festival van het Levenslied keert terug! Na jaren van afwezigheid wordt er de komende maanden weer gestreden om de Mary Beij Bokaal.

Zangeres Zonder Naam

Mary Servaes, AKA Zangeres Zonder Naam, werd in 1919 als Mary Beij geboren in Leiden en scoorde tot haar dood in 1998 hit na hit. Er kwam een boek, een museum en een musical over haar leven. In Leiden werd een straat naar haar vernoemd, de Mary Beystraat.

100e geboortedag Mary

Na haar overlijden in 1998 werd in haar geboortestad als eerbetoon aan de zangeres het Leids Festival van het Levenslied georganiseerd. De eerste editie was in 1999, de laatste in 2008. Zowel amateurs als professionals uit het hele land konden meedoen in de strijd om de Mary Beij Bokaal. In aanloop naar de 100e geboortedag van Mary Servaes volgend jaar wordt het Leids Festival van het Levenslied weer nieuw leven ingeblazen.

Leidse Glibber Emile van Aelst was destijds één van de initiatiefnemers en is erg enthousiast over het festival 2.0.

“Ik was al gebeld door Frank van Leeuwen van Prokwadraat, dat hij het Leids Festival van het Levenslied weer terug wilde brengen. Tjeerd Scheffer, Frank van Leeuwen en mijn persoon begonnen er in 1999 mee. Volgend jaar vieren we de 100e geboortedag van Mary Servaes, dus erg leuk dat er nu weer een Festival komt. Als Frank me nog nodig heeft in de organisatie, doe ik graag weer mee!”

Draaiorgeltje

De Leidse Glibber heeft mooie herinneringen aan het festival.

“Uit heel Nederland kwamen er artiesten naar de voorrondes”, vertelde Emile eerder aan Leiden.TV. “Dat was toen nog echt heel uniek. Ik vergeet nooit Stefan Mondial uit Groenlo, die had toen een draaiorgeltje op een bandje. Toen hebben we gezegd: ‘Nee juh, niks met een bandje’. We hebben voor de finale van het festival, hier in de Leidse Schouwburg, een draaiorgel van Krul op het podium geregeld!”

Complete act

Na enkele jaren radiostilte komt het Leids Festival van het Levenslied weer terug! ProKwadraat heeft ditmaal de organisatie op zich genomen. De talentenjacht biedt zangers van alle leeftijden, gezindten en pluimage biedt een podium om Nederlandstalige muziek bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De winnende act moet ook echt een complete act zijn; de inschrijvingsvoorwaarden zijn niet mals.

Gevoelige smartlap

De artiest moet in staat om het publiek met een gevoelige smartlap in vervoering te brengen, maar ook met lichtvoetiger repertoire te laten inhaken en meedeinen. Daarnaast moet de zanger of zangeres in kwestie nieuw, eigen repertoire. Ook de Nederlandstalige klassiekers worden niet vergeten: de artiest op een geloofwaardige manier te vertolken. Jaja, die Mary Beij Bokaal win je niet zomaar.

Inschrijven

De voorronde van het Leids Festival van het Levenslied vindt op 9 november plaats in nader bekend te maken Leidse cafés. De finale van het Festival van het Levenslied vindt plaats op 9 november in de Leidse Schouwburg.

“De grote kracht van het Festival is dat de talentenjacht begint in een café, waar die zangers altijd optreden natuurlijk”, zegt Emile. “En daarna in de finale mogen staan in de Leidse Schouwburg, dat is de kick voor die artiesten. Dat maakt het zo prachtig mooi voor hen, wat dat betreft is het een gouden formule. Ik ga in ieder geval Stefan Mondial van het draaiorgeltje weer benaderen, lijkt me leuk wanneer er weer wat oude winnaars meedoen.” 

Heb jij genoeg noten op je zang om mee te dingen naar de Mary Beij Bokaal? Schrijf je dan nu in!

Foto: Nationaal Archief

 

reacties