‘Leids medialandschap is rijk en levendig’

‘Leids medialandschap is rijk en levendig’

LEIDEN – Het aanbod aan Leidse media verandert wel, maar van directe verschraling is geen sprake. Dat is één van de voorlopige conclusies in een onderzoek naar de media in de stad.

‘Kwaliteit onder de maat’

Tijdens de Conferentie Leids Medialandschap in Nieuwe Energie discussieerden mediamakers, gebruikers en politici met elkaar over hoe de kwaliteit van de lokale journalistiek verbeterd kan worden. Want hoewel Leiden qua nieuwsaanbod bovengemiddeld scoort, is de kwaliteit van het gebodene wel ondermaats. Dat stellen onderzoekers Jaap de Jong en Willem Koetsenruijter van de Leidse Universiteit.

Zij werden door cultuur- en mediawethouder Robert Strijk belast met een onderzoek naar mogelijke steun voor de lokale mediapartijen. Is er een rol voor de gemeente weggelegd in het verbeteren van de journalistiek? Indirect hangt deze vraag samen met het voorstel van diverse gemeenteraadsleden om een mediafonds op te richten.

Fikse discussie

Na de presentatie van de voorlopige conclusie van het eerder genoemde onderzoek startte een uitgebreide discussie in kleinere groepen. Daarbij ging het niet alleen over de criteria waaraan aanvragen voor een dergelijk fonds moeten voldoen, maar ook of zo’n mediafonds überhaupt wenselijk is. De uitkomst van de gesprekken in de verschillende werkgroepjes werd druk mee geschreven door de onderzoekers.

De definitieve uitkomst van het onderzoek en de haalbaarheid en wenselijkheid van ‘overheidssteun’ voor de Leidse krant, radiozenders en nieuwssites wordt binnenkort verwacht.

Foto: J2TV / Joost van der Stel

reacties