Featured Video Play Icon

Leidse bedrijven werken aan Google’s Year in Search

LEIDEN – Techbedrijf Google heeft bekend gemaakt naar welke dingen Nederlanders gezocht hebben in 2017. De top 10 van al die zoekopdrachten werd gepresenteerd in een comedyshow van Boom Chicago. Zowel bij die voorstelling als de registratie daarvan speelden Leidse bedrijven een sleutelrol.

Year in Search

Ieder jaar publiceert Google wat de meest gebruikte zoektermen waren. Dit jaar wilde de zoekmachine dat op een nieuwe, frisse manier doen: een oudejaarsconference. “Oké, dat klinkt niet heel vernieuwend,” geeft Joost van der Stel toe. “Maar dat is het wel! Deze conference is namelijk samengesteld door iedereen.” Zijn bedrijf J2TV was verantwoordelijk voor de registratie van Year in Search. “Een hele toffe klus die we met beide handen hebben aangegrepen.”

Waar J2TV verantwoordelijk was voor de technische productie en de registratie, mocht het eveneens Leidse RudeBoy Media zich tegen de aankleding aan bemoeien. “Onwijs gaaf om te doen,” zegt ondernemer Rudo Slappendel. “Het is heel bijzonder om voor één van de grootste merken ter wereld te mogen werken.” Rudeboy verzorgde onder meer het decor in de zaal en op het podium van Boom Chicago, waar de opnames plaatsvonden. “De laatste drie weken is iemand van ons daar fulltime mee bezig geweest. Steeds nieuwe dingen bedenken en regelen.”

J2TV plaatste woensdag ook een video online met een kijkje achter de schermen.

Onderling contact

Hoewel de twee bedrijven in eerste instantie niet van elkaar wisten dat ze aan dezelfde klus zouden werken, gaf dat geen problemen. “We kennen elkaar natuurlijk uit het Leidse en we hebben ook al eens samengewerkt,” zegt Van der Stel. “Eigenlijk werkte dat alleen maar in ons voordeel want de lijnen waren zo heel kort. We hebben best wel wat zaken onderling opgelost zonder dat we daar onze opdrachtgever mee hoefden lastig te vallen.” Slappendel: “Het eindresultaat is het belangrijkst en Google was heel erg tevreden. En het was vanochtend heel lekker wakker worden als je ziet dat de registratie waaraan wij ook hebben meegewerkt als 13.000 keer bekeken is.

Top 10 zoekopdrachten

Google brengt Year in Search elk jaar uit in tientallen landen. De overzichten van trending zoekopdrachten laten goed zien wat een land het afgelopen jaar heeft beziggehouden. Dit is de Nederlandse Top 10 van 2017:

1. Anne Faber
2. Stemwijzer
3. Patricia Paay
4. Abdelhak Nouri
5. Staatsloterij Oudejaarstrekking
6. iPhone 8
7. Tour de France
8. Fidget Spinner
9. Songfestival
10 Ajax Manchester United

reacties