Leidse gin bijzonder populair bij Leidenaren

Leidse gin bijzonder populair bij Leidenaren

LEIDEN – “Er valt bijna niet tegenaan in te kopen,” vat slijterijhoudster Monique Coster het succes van het Leidse drankje samen. De onderneemster op de Haarlemmerstraat was één van de eerste verkooppunten van Leyden Gin en is verrast over de goede verkoopcijfers.

Coster: “Natuurlijk ga je er van uit dat Leyden Gin het goed gaat doen, anders moet je het niet verkopen. Maar ik ben eigenlijk elke week uitverkocht.”

“Ik denk dat mensen toch vallen voor het verhaal over waar de kruiden vandaan komen,” gaat Coster verder. “Maar het is ook een hele mooie uitgave in zo’n vierkante fles.” Hoewel de fles behoorlijk aan de prijs is, bijna 30,- tegenover een tientje voor een ‘gewoon’ merk, wordt het ook veel verkocht als cadeautje. “Leidenaren zijn een trots volk. Dus dan móét je zo’n fles natuurlijk minimaal één keer gekocht hebben,” meent slijter Coster.

Kruiden uit de Hortus Botanicus

Eind mei werd Leyden Gin gepresenteerd in de Hortus Botanicus. Het bijzondere aan de drank is dat hij niet alleen de naam van onze stad draagt, maar ook gemaakt wordt met kruiden uit de Hortus.

Professor Sylvius

Er is nog een andere band tussen de lekkernij en de stad. Gin is namelijk een Leidse uitvinding. In 1650 werd hier de eerste gin gestookt door professor Franciscus de le Boë Sylvius, een Nederlandse medicus en anatoom die woonde op het Rapenburg. Het Sylvius Laboratorium aan de Universiteit Leiden is naar hem genoemd.

De Leidse gin is nu nog maar bij drie slijterijen in de stad te koop maar door het succes zal dat waarschijnlijk snel uitbreiden. In de horeca is het goedje beter vertegenwoordig. Zo kun je bijvoorbeeld bij Het Stadsbrouwhuis of Café Leidse Lente de barman gerust om een Leids glaasje vragen.

Foto: J2TV / Joost van der Stel

reacties