Leidse jihadist Reda N. terug op Nederlandse bodem

Leidse jihadist Reda N. terug op Nederlandse bodem

LEIDEN – Reda N., de jihadist uit Leiden die in 2014 naar het kalifaat afreisde, komt weer terug naar Nederland. Hoogstwaarschijnlijk vandaag zelfs.

Gevlucht

De Leidse Reda N. vertrok in 2014 vanuit België naar Syrië, om daar te gaan vechten. In 2016 dook hij op in een video van de BBC. In dat interview bleek dat Reda samen met Oussama A. naar Turkije was gevlucht.

“IS is niet de ware religie”, zei hij destijds tegen de BBC. “Ze vermoorden mensen alsof het niets is. Als je niet doet wat ze zeggen, behandelen ze je heel slecht.”

Rechtszaak in Turkije

In Turkije kwamen zij in een heropvoedingskamp terecht en werden ze veroordeeld tot zes jaar cel. De mannen zij in hoger beroep gegaan tegen het vonnis en mogen die rechtszaak in vrijheid afwachten. ook mogen ze naar Nederland terugkeren. Inmiddels hebben ze beiden reispapieren gekregen.

Terroristische afdeling

Wanneer ze vandaag of morgen op Schiphol landen, worden ze opgewacht door de Marechaussee en ondergebracht op de Terroristische Afdeling, aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet lang vasthouden

Lastig punt aan de zaak met deze Syriëgangers is dat ze niet óók in Nederland veroordeeld kunnen worden voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, zo weet de Volkskrant te melden. Als het onderzoek geen nieuwe feiten aan het licht brengt dan die in Turkije al bekend waren, kunnen Reda en Oussama niet erg lang worden vastgehouden.

Foto: Archief BBC

reacties