Leidse journalist mishandeld door voetbalsupporters

Leidse journalist mishandeld door voetbalsupporters

LEIDEN – De Leidse sportjournalist Sjors van Veen is vrijdagavond mishandeld na een wedstrijd van Jong Ajax in Helmond. De daders hadden het op een zaakwaarnemer van een jonge speler gemunt en Sjors stond net op de verkeerde plek op het verkeerde moment.

Langs de lijn

Het beloftenelftal van Ajax Jong speelde vrijdagavond een wedstrijd uit in Helmond. De Leidse sportjournalist Sjors van Veen was aanwezig om verslag te doen van het duel voor de website Ajax Showtime. Ook Stefano van Delden, zaakwaarnemer van één van de JA-voetballers stond langs de lijn in gezelschap van de broer en vader van JA-speler Mees de Wit.

Racistisch motief

Na de wedstrijd wordt Stefano van Delden belaagd. Van Veen en Van Delden zijn ervan overtuigd dat de aanval een racistisch motief had, omdat Van Delden een donkere huidskleur heeft.

“We lopen in een massa mensen, babbelen wat, als opeens een ietwat gezette man naar ons toekomt”, schrijft Sjors op Ajax Showtime over het incident. “Waar kom je vandaan dan?”, vraagt hij, ogenschijnlijk onder invloed van alcohol en wie weet wat. De man vroeg het meermaals, wij negeerden hem. “Waar kom je vandaan dan?” herhaalde de man, die zichtbaar op zoek was naar problemen.”  

Schoppen tegen het hoofd

Verderop treffen ze nog meer kwaadwillende supporters. Van Delden besloot ervandoor te gaan en ging naar zijn auto, om zijn gezelschap op te pikken. Maar ook in zijn auto was Van Delden niet veilig. Later werden Mees de Wit, diens broer en vader gevonden met hulp van de politie. Vader de Wit had schoppen tegen het hoofd gekregen, broer de Wit had de klappen van de onverlaten weten te pareren.

“Ik kon niets doen”

Ook Sjors krijgt er flink van langs.

“Voor ik het wist, werd ik aangevallen door een drie-, viertal gasten van in de twintig”, schrijft Sjors verder. “Ik kon niets doen, maakte mij klein en besloot zelf niet uit te halen, aangezien de klappen dan alleen maar harder zouden terugkomen. Ik werd in een struik gewerkt, ze gooiden bier over mij heen, waarna ik besloot om even te blijven liggen, ik ben immers ook geen held. Tot mijn verbazing liepen de mensen die langsliepen gewoon langs mij, alsof er niets aan hand was.”

Aangifte

De familie de Wit heeft aangifte gedaan van de mishandeling, hetgeen Sjors van harte steunt. Hij is ontzettend geschrokken van het incident, maar toont zich ook strijdbaar in zijn artikel:

“Het kan namelijk niet zo zijn dat je – in mijn geval – je beroep niet kunt uitoefenen en dat je als belangenbehartiger, ouder of broer niet veilig naar je cliënt of je bloedeigen familie kunt kijken. Dat zou normaal moeten zijn. Waar dan ook”, aldus Sjors. 

Foto: Sjors van Veen via Facebook

reacties