Leidse Juliëtte Pijnacker Nederlands turnkampioen

Leidse Juliëtte Pijnacker Nederlands turnkampioen

LEIDEN – Juliëtte Pijnacker heeft afgelopen weekend tijdens de nationale kampioenschappen turnen in de Rotterdamse Ahoy de eerste plaats gepakt bij de eredivisie jeugd op het onderdeel sprong.

Daar bleef het niet bij, want het 13-jarige Leidse turntalent won ze ook de zilveren medaille op de balk. Op vrijdag bereikte ze al de vierde plaats in de meerkamp. Juliette zit in het eredivisieteam van Turnz Amsterdam Gymnastics. Ze traint daar onder leiding van Claudia Werkhoven en Wolther Kooistra.

Geopereerd aan elleboog

Tijdens de kampioenschappen liet Juliëtte met haar vrijwel foutloze oefeningen zien dat ze tot de absolute turntop van Nederland behoort. Haar sprongen werden door de jury beloond met 13,832. Meer dan genoeg om zichzelf Nederlands kampioen te mogen noemen. Juliëtte was heel blij dat ze een medaille won tijdens het afgelopen NK, maar dat het een gouden is, maakt het voor haar dit keer wel heel speciaal. “Het voelt heel speciaal, om de beste van Nederland te zijn”, zegt ze tegen Leiden.TV.

De weg naar de gouden plak ging niet over rozen. “Ik ben in februari geopereerd aan mijn elleboog en mocht pas eind mei weer op mijn armen steunen. En aangezien je bij turnen bij brug en sprong je armen nodig hebt, was is bang dat ik niet op tijd wedstrijdklaar zou zijn. Maar bij de laatste kwalificatiewedstrijd op 5 juni heb ik voor het eerst weer een eenvoudige brugoefening en sprong gedaan en heb me toen gekwalificeerd voor het NK. Dus het was nog heel spannend of ik mee kon doen aan het NK, maar het is gelukt! De medaille voor sprong is natuurlijk heel bijzonder, want ik mocht pas eind mei weer sprong gaan doen, en nu ben ik Nederlands Kampioen op sprong!”

Topsportklas

Juliëtte combineert haar bestaan als topsporter met dat van een doodnormale tiener. Gelukkig krijgt ze wel een beetje hulp. “Ik zit op een Lootschool in Amsterdam, dat is een school waar ze rekening houden met topsporters. Ik zit dan ook in een speciale topsportklas met turnsters, basketballers, voetballers, zwemmers etc. Iedereen in mijn klas sport op het hoogste niveau. Ik heb niet zo heel veel vrije tijd, want ik train bijna elke dag. Ik maak lange dagen, de ochtendtraining begint om 8 uur, daarna ga ik van half 11 tot half 3 naar school, en van 3 tot half 7 train ik weer. Op mijn vrije dag zaterdag vind ik het leuk om naar de stad te gaan.”

Droom

Juliëtte is nu alweer keihard aan het trainen voor het nieuwe seizoen. Ze wil haar oefeningen gaan uitbouwen, met moeilijkere elementen erin. Ze hoopt van harte ooit Nederland te vertegenwoordigen op grote internationale toernooien, zoals het EK en het WK. Maar… “Mijn droom is om ooit naar de Olympische Spelen te gaan.”
Foto: www.juliettepijnacker.com

reacties