Featured Video Play Icon

Leidse Koningin van het Levenslied leeft voort

LEIDEN – Op 5 augustus 1919 werd Maria Bey geboren in Leiden. Niemand kon toen nog bevroeden dat ze de onbetwiste Koningin van het Levenslied zou worden onder artiestennaam Zangeres Zonder Naam.

Hit na hit

Maria trouwde met Jo Servaes uit Limburg. Dit ging niet zonder slag of stoot: ze had er fikse ruzie met haar ouders over. Toen ze 37 jaar oud was, ontmoette ze Johnny Hoes, toen al een grootheid in de Nederlandstalige muziek. Hij was onder de indruk van Mary’s typische stemgeluid en bood haar een platencontract aan. Hoes bedacht voor haar de artiestennaam ‘Zangeres Zonder Naam’. In ruim 30 jaar als professioneel artiest nam ze in totaal bijna 600 liedjes op en scoorde ze hit na hit, zoals Ach vaderlief, toe drink niet meer, ’t Was aan de Costa del Sol en de absolute klapper Mexico. De Zangeres Zonder Naam zong tot haar dood in 1998. Er kwam een boek, een museum en een musical over haar leven. In Leiden werd een straat naar haar vernoemd, de Mary Beystraat.

Festival van het Levenslied

Na haar overlijden in 1998 werd in haar geboortestad als eerbetoon aan de zangeres een aantal jaar achter elkaar het Festival van het Levenslied georganiseerd. Zowel amateurs als professionals konden meedoen in de strijd om de Mary Beij Bokaal. Emile van Aelst was destijds één van de initiatiefnemers. Hij heeft mooie herinneringen aan het festival.

“Uit heel Nederland kwamen er artiesten naar de voorrondes. Dat was toen nog echt heel uniek. Ik vergeet nooit Stefan Mondial uit Groenlo, die had toen een draaiorgeltje op een bandje. Toen hebben we gezegd: ‘Nee juh, niks met een bandje’. We hebben voor de finale van het festival, hier in de Leidse Schouwburg, een draaiorgel van Krul op het podium geregeld!”

 

reacties