Leidse NieuwsCheckers ontvangen internationaal stempel van goedkeuring

Leidse NieuwsCheckers ontvangen internationaal stempel van goedkeuring

LEIDEN – Nieuwscheckers heeft een internationaal stempel van goedkeuring gekregen. Nieuwscheckers is een initiatief van universiteit Leiden en onderzoekt nieuws op feit en fictie en helpt zo de lezer echt van nepnieuws te onderscheiden.

IFCN

Het stempel van goedkeuring is afgegeven door het IFCN, het International Fact-Checking Network. Het stempel bevestigt dat Nieuwscheckers zich aan officiële richtlijnen houdt rondom het controleren van echtheid van nieuws. In die richtlijnen staat dat er eerlijk, transparant en onpartijdig wordt gewerkt.

Groen en geel

Nieuwscheckers is een initiatief van Peter Burger en Alexander Pleijter, docenten Journalistiek aan de Universiteit Leiden en bestaat sinds 2009. De docenten ergerden zich groen en geel aan slecht onderzochte nieuwsberichten.

“Ik denk dat veel berichten niet bewust bedoeld zijn als nepnieuws”, zegt Nieuwschecker Kasper van Alphen eerder tegen Leiden.TV. “We worden in Nederland niet overstroomd door leugens, hoor. Het is meer gemakzucht, of gebrek aan journalisten op een redactie, waardoor niet alle feiten meer gecheckt worden en er fouten gemaakt worden. Zeker met het snelle online nieuws gaat het om ‘get it first’, niet meer ‘get it first, get it right’. Maar als je het met andere landen vergelijkt, hebben wij nog steeds een aantal héél goede nieuwsredacties in Nederland.”

Foto: Nieuwscheckers

reacties