Leidse regio ligt voor op schema huisvesting statushouders

Leidse regio ligt voor op schema huisvesting statushouders

REGIO – De Leidse regio ligt voor op schema wat betreft de huisvesting van statushouders. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het COA.

Handen uit de mouwen

De cijfers van het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, staan te lezen op de website van Platform Opnieuw Thuis. De Leidse regio blijkt flink de handen uit de mouwen te hebben gestoken. Zo heeft Leiden 111% van het verplichte aantal statushouders gehuisvest, Oegstgeest 113% van het verplichte aantal, Zoeterwoude 125% en Voorschoten maar liefst 153%. Alleen Leiderdorp loopt één persoon achter: van de taakstelling 33 statushouders heeft het dorp er 32 weten onder te brengen. Al met al zijn er in dit halfjaar meer statushouders gehuisvest in de Leidse regio dan van bovenaf is opgelegd.

Gezinshereniging

In werkelijkheid dienen de cijfers van het COA ìets anders geïnterpreteerd te worden. De cijfers van het COA zijn maandcijfers. Ze worden elke maand ververst, terwijl veel gemeenten werken met een jaarplan. Daarom kunnen de cijfers per maand een beetje schommelen. Een andere reden is gezinshereniging; het COA telt in absolute getallen. Wanneer er een statushouder gehuisvest wordt en er vindt gezinshereniging plaats, tellen de familieleden ook mee. Daardoor vallen cijfers soms hoger uit.

Nieuwe taakstelling

In juli wordt de nieuwe taakstelling voor het tweede halfjaar van 2017 bekendgemaakt. Als de Leidse regio haar voorsprong volhoudt en in hetzelfde tempo statushouders blijft huisvesten, zouden enkele gemeenten in de Leidse regio 2018 weleens taakstellingsvrij kunnen zijn.

Foto: Archief J2TV / Gemeente Leiden

reacties