Leidse Schouwburg niet in top 5, wel erg gastvrij

Leidse Schouwburg niet in top 5, wel erg gastvrij

LEIDEN – In de Leidse Schouwburg krijgen artiesten een warm onthaal met een schoolbord waarop ze persoonlijk welkom worden geheten. Toch komt het oudste theater van Nederland niet voor in de top 5 van prettigste backstages van Nederland.

De Volkskrant hield voor de tweede keer op rij een enquête onder artiesten over de faciliteiten die al dan niet aanwezig zijn achter de roodfluwelen gordijnen. Zijn er genoeg toiletten en douches? Is de verlichting in orde? Kun je ergens je spieren opwarmen? Zijn de kleedkamers niet verstopt in een eindeloos gangenstelsel onder het toneel? Zijn er betaalbare hapjes en drankjes? Is de foyer een beetje gezellig? En vooral: zijn de Nederlandse theaters blij dat de zangers, acteurs, dansers, gezelschappen en company’s er weer zijn om het publiek te vermaken?

Schoolbord als welkom

Blijkbaar hebben de resultaten van vorig jaar iets gedaan met de theaterdirecteuren; in de tweede editie van de Theater-enquête werd opgemerkt dat artiesten voelden dat ze opvallend vaker warm ontvangen werden bij de artiesteningang aan de achterkant van de speelhuizen. Het schoolbord van de Leidse Schouwburg was net niet genoeg voor een plek in de top 5, maar werd wel als gastvrij voorbeeld aangedragen door één van de artiesten die de vragenlijst van De Volkskrant had ingevuld.

In het artikel van De Volkskrant wordt een groot aantal opmerkingen van ondervraagde artiesten uitgelicht. Er lijkt grote overeenstemming te bestaan onder de Nederlandse theaterprofessionals dat gastvrijheid één van de belangrijkste zaken zijn wanneer je op tour bent, maar daar is niet iedereen het mee eens:

reacties