Leidse Schouwburg presenteert programma nieuw seizoen

Leidse Schouwburg presenteert programma nieuw seizoen

LEIDEN – Hooggeëerd publiek! De Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Ins Blau presenteerden maandagavond het theaterprogramma voor seizoen 2018/2019. Dans, toneel, muziek, musical, cabaret; je hoeft je komend jaar geen avond meer te vervelen.

Vrienden

Vroeger was de programmalancering vooral bedoeld voor relaties en Vrienden van de schouwburg, maar tegenwoordig mag iedereen voor een luttel bedrag naar binnen. De avond was wederom gevuld met een avondvullende voorstelling vol voorproefjes, met niet de minste namen op het podium.

Kaarten verkopen

De lancering heeft in feite één doel, laten we eerlijk zijn: zoveel mogelijk kaarten verkopen voor de voorstellingen in de gids. Ook de presentator van de avond, cabaretier Pieter Jouke, stond daar om die reden. Maar hij wist dat gegeven telkens weer op een grappige, quasi zielige manier te doen dat zijn presentatieteksten eveneens een voorproefje was.

Koor en nieuw talent

De voorstelling opende met een aantal nummer van het Luxor Musicalkoor o.l.v. Robert Jan Kamer. Het koor zal binnenkort ook een afdeling beginnen in Leiden. Daarna volgde Benjamin van der Velden, een nieuw cabarettalent dat zijn datinggeschiedenis op rijm de zaal in slingerde.

Oerol

De Veenfabriek is momenteel druk bezig aan de voorbereidingen voor Pinokkio, althans, hun versie daarvan op theaterfestival Oerol. Later zullen zij de enigszins naar de moderne tijd aangepaste avonturen van de houten jongen naar de Leidse Schouwburg brengen. Leuk detail: zowel Pinokkio als de Blauwe Fee blijken in werkelijkheid vuilbekkende randfiguren te zijn. Funny.

Winnaar LCF

Ook de winnaar van de juryprijs tijdens de laatste editie van het Leids Cabaret festival, Farbod Moghaddam, mocht niet ontbreken. Dit seizoen treedt hij op tijdens Lachstof met zijn voorstelling Gelukstreffers. Aandoenlijk, ontroerend en beetje schurend: “Ik kom uit Iran. Dat is Irak, maar dan met een N. De N van nuclear.”

Natrillen

Voor velen was het hoogtepunt van de avond het optreden van de  afvaardiging van Yamato. Deze Japanse taiku-groep reist de hele wereld rond met hun imposante drums. Het bespelen van de instrumenten is niet zozeer een muzikale prestatie; eerder een fysieke krachtsinspanning met elementen van martial arts. De van top tot teen gespierde Japanse drummer liet een stukje horen uit de komende voorstelling Passion… En passie was het, passie wekte het op. De diepe slagen op de enorme trommel trilden iedereen nog lang na in de buik.

Terug in het theater

Toen de man voor wie eigenlijk het grootste deel van de zaal een beetje was gekomen: Arjen Lubach. Lubach keert na zijn succesvolle Theatercolleges komend seizoen terug in de theater met Arjen Lubach Live, een persoonlijke comedyshow. Maandagavond verweefde hij wat grappen uit zijn Theatercollege met nieuwe grollen. Er ontstond een spontaan gesprek met een 16-jarige jongen op de eerste rij; er zijn weinig mensen die zo ad rem kunnen reageren en snel kunnen schakelen als Lubach.

De échte Marcel de Groot

Lubach gebruikte een lied van Marcel de Groot in zijn optreden; een uitstekend bruggetje naar de échte Marcel de Groot. De chansonnier stond op het podium met niets anders dan een microfoon, een gitaar en zijn teksten. Klein, gevoelig en gelaagd. Zo gelaagd dat de zanger tot twee keer toe zijn tekst vergat. Maar hij gaf het toe en begon gewoon opnieuw. Een soort van ‘doe maar gewoon’ dat de zaal kon waarderen.

Mind games

Hekkensluiter van de avond was de Duitser Timon Krause, een mastermind in mind games. Gedachten lezen, cijfers raden en gekoesterde dromen ontfutselen, deze punk-jongen kan het allemaal. Of hij nu gedachten leest of stiekem gewoon mensen leest, het publiek was onder de indruk.

Programmaboekje

Na afloop kregen alle aanwezigen een spiksplinternieuw programmaboekje overhandigd, waar tijdens de bubbelwijn en de bitterballen al druk in aangekruist werd. even die zomer doorkomen, want er staat een heerlijk theaterseizoen te wachten.

Foto’s: PPCRN

reacties