“Leidse stadsfotograaf uit Rotterdam? Het is een giller!”

“Leidse stadsfotograaf uit Rotterdam? Het is een giller!”

LEIDEN – Na het vertrek van Monique Shaw ging Stichting Stadsfotograaf Leiden op zoek naar een geschikte opvolger. Die werd gevonden in Vincent Dekkers, die opvallend genoeg niet uit Leiden, maar uit Rotterdam komt. Is dat niet een beetje gek..?

Genoeg topfotografen in Leiden

“Het is een giller!”, zegt de Leidse fotograaf John Brussel. Hij kan zich er nog kwaad over maken.

“Dat kan toch gewoon niet. Alsof we in Leiden niet genoeg topfotografen hebben. Van de vier stadsfotografen die we tot nu toe gehad hebben, kwam er maar één uit Leiden. Je moet er wonen om de stad te kennen.”

“Je kunt niet één keer per week langskomen om je wekelijkse fotootje te schieten voor de krant. Die fotografen zitten in hun eigen belevingswereld, die snappen niet de Leidse volksaard. Maar de Leidenaren maken Leiden, niet alleen de wethouders met hun bekende koppen. Ik ben er klaar mee.”

Voordeel van de twijfel

Bladenmaker en fotograaf Sander Pardon stond ook even te kijken toen hij hoorde dat een Rotterdammer zijn geliefde stad het komend jaar in beeld zal brengen. “Een stadsfotograaf impliceert volgens mij een fotograaf van de stad. Dus een beetje vreemd is het wel. Maar een frisse blik van buitenaf is niet zo gek. Vincent Dekkers is heel goed in de zelfkant van de maatschappij, dat rauwe randje opzoeken, daar waar het schuurt. Dus inhoudelijk vind ik de keuze goed. En dan, Leiden staat internationaal op de kaart. Misschien moeten we eens ophouden met navelstaren en mensen van buitenaf welkom heten. Hij krijgt van mij het voordeel van de twijfel.”

Schoonheid laten zien

“Het is op z’n zachtst gezegd apart, ja”, zegt ook fotograaf Wouter Keuris. “Maar misschien heb je juist wel iemand van buitenaf nodig om de schoonheid van Leiden te kunnen laten zien. Ik woon zelf in de binnenstad en ik moet soms echt op gewezen worden op mooie plekjes, omdat ik er zo aan gewend ben. Als ikzelf in een andere stad kom, valt me meteen veel moois op. Iemand van buitenaf kan Leiden misschien op een andere manier laten zien.”

Foto’s (v.l.n.r.): John Brussel, Sander Pardon en Wouter Keuris

reacties