Leidse studenten organiseren zwemrace voor goed doel in Rapenburg

Leidse studenten organiseren zwemrace voor goed doel in Rapenburg

LEIDEN – Op 23 juni duiken Leidenaren het water van het Rapenburg in voor een goed doel: het steunen van minderjarige vluchtelingen in hun zoektocht naar goed onderwijs. De organisatie nodigt je van harte uit een robbertje mee te zwemmen.

Geld en kennis

Tijdens de Lakenfeesten wordt op en in het Rapenburg een liefdadigheids-zwemevenement gehouden. De zwemrace gaat over 800 meter vanaf het begin van het Rapenburg met de finish bij het Van der Werfpark. De opbrengst komt ten goede aan minderjarige vluchtelingen, die hun toevlucht hebben gezocht in Nederland. Doel van het zwemfestijn is om geld en kennis bijeen te brengen om de vluchtelingen te steunen bij hun zoektocht naar goed middelbaar onderwijs en een al dan niet universitaire vervolgstudie. De Rapenburg Race wordt gesteund door de Universiteit Leiden en studentenvereniging L.S.V. Minerva.

“Met dit zwemevenement willen we een brug slaan tussen alle inwoners van Leiden, de Universiteit Leiden en een kwetsbare, maar talentvolle groep jonge vluchtelingen. Geweldig dat de universiteit ons hierbij steunt”, zegt initiatiefnemer en voorzitter Axel Vos. “Het gaat vooral om het bundelen van financiële en praktische hulp aan kinderen van vluchtelingen en jonge vluchtelingen zonder ouders, die in Nederland willen studeren. Wij vinden dat dit past en misschien ook wel moet in een universiteitsstad die het ideaal van ‘vrijheid’ hoog in het vaandel heeft staan. Daar hopen wij met hulp van onder meer vele zwemmers, vrijwilligers, sponsoren, de universiteit en de gemeente een steentje aan bij te dragen.”

AMADE

De opbrengsten van de Rapenburg Race zullen worden gedoneerd aan AMADE Nederland voor twee educatieve projecten ten behoeve van jonge vluchtelingen, één in Nederland, èn één in het buitenland in samenwerking met VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. AMADE Nederland is een stichting die opkomt voor de rechten van kinderen waar dan ook ter wereld, ongeacht afkomst, nationaliteit, religie, geslacht en geaardheid.

Middel tegen armoede

“Onderwijs is zonder meer het beste middel tegen armoede. Een opleiding biedt jonge vluchtelingen de kans zich een positie in de maatschappij te verwerven. Het versterkt hun gevoel van eigenwaarde. Op die manier wordt een verloren generatie migranten voorkomen”, aldus Aldo Verbruggen, president AMADE Nederland.

Fiets- en troepvrij

Zin om mee te zwemmen? Schrijf je dan hier in. En geen zorgen, de gracht wordt van tevoren gedregd, dus het water zal op 23 juni fiets- en troepvrij zijn. Prettig om te weten.

Foto: PPCRN / Fleur de Haas

reacties