Leidse theatermakers zoeken inwoners van Zeikstad

Leidse theatermakers zoeken inwoners van Zeikstad

LEIDEN – Het jonge Leidse theaterbedrijf Joint Venture Productions heeft zijn nieuwe kindje aangekondigd: volgend seizoen kunnen we gaan genieten van ‘Urinetown’. Leiden.TV sprak met de regisseur van deze musicalproductie, Rutger Bulsing.

Sporen ruim verdiend

Rutger Bulsing is geen vreemde in musicalland: hij hij heeft zijn sporen ruim verdiend op het toneel, met rollen in Titanic, My Fair Lady, Les Misérables en Soldaat van Oranje. In die laatste stond hij zelfs zó lang dat er een foyer in de TheaterHangaar naar hem vernoemd werd. Momenteel staat hij avond aan avond in de gelauwerde productie Ciske. Toch kriebelt het. Toch wil Rutger er iets anders doen.

Nachtmerries

“Tien jaar geleden zei ik: mijn droom is om later te gaan regisseren. En nu zijn we tien jaar verder en vind ik het nog steeds ontzettend spannend! In de periode dat ik hierover nadacht, was net de première van Ciske. Die werd in elke recensie beloond met vier of vijf sterren. Ik had gewoon nachtmerries van hoe mijn regie ontvangen zou worden… Maar toen ik wakker werd, wist ik het. Ik ben gek genoeg om dit te doen. Daarom ga ik het doen.”

Zeikstad

Urinetown, in de Nederlandse vertaling ook wel ‘Zeikstad’ genoemd, is, zoals de titel al verraadt, een beetje een gek stuk. Niets voor niets is het werk vooral beroemd onder de hardcore musicalliefhebbers.

“Er zit van alles wat in. Je weet van tevoren niet wat je moet verwachten”, zegt regisseur Rutger. “Maar als je erin duikt, is het zó intelligent geschreven. Het is een avondje lachen, maar uiteindelijk raak je toch ontroerd. Na afloop zit je met meer vragen dan antwoorden.” 

Regisseur van Urinetown, Rutger Bulsing
Regisseur van Urinetown, Rutger Bulsing

 

Betalen om te kunnen plassen

Urinetown gaat over een stad ergens in de verre toekomst, waar enorme verschillen heersen tussen arm en rijk. Je moet betalen om te kunnen plassen, hetgeen hilarische én schrijnende scènes oplevert. Die stad moet natuurlijk bewoond worden. Door acteurs. “Eind januari vinden de audities plaats voor de rollen. De aanmeldingenmailbox is inmiddels ontploft. Er zitten zelfs aanmeldingen tussen van écht grote namen. Mensen met wie ik al eens heb gewerkt. Dan vind ik het heel mooi dat ze vertrouwen in mij hebben als regisseur. Ik denk dat ik een ander soort regisseur zal zijn dan anderen. Meer een soort manager die de verbinding is tussen de disciplines. Ik hoef een acteur alleen maar uit te leggen hoe ik het zie, ik hoef ze echt niet te vertellen hoe ze moeten acteren.

Op zoek naar acteurs

Waar zijn Joint Venture en Rutger precies naar op zoek? Wie zou er in Zeikstad kunnen wonen? “Iedereen zou in de productie kunnen passen. Echt elk type. Ik ben op zoek naar extremen, uitersten, groot, klein, dik, dun, verschillende nationaliteiten, álles kan. Er zijn geen verplichte decors of verplichte kostuums of karakteristieken voor de spelers. We kunnen werkelijk alle kanten op, en dat maakt het voor een regisseur zo leuk.”

Auditieoproep

Joint Venture Productions is op zoek naar acteurs met een afgeronde professionele dans-, theater en/of musicalopleiding of enkele jaren aantoonbare ervaring in professionele theater- en/of musicalproducties. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website.

Foto’s: Joint Venture Productions en Roy Beusker

reacties