Leidse universitair docent genomineerd voor vakprijs

Leidse universitair docent genomineerd voor vakprijs

LEIDEN – Wie schrijft, die blijft. En soms wordt je zelfs nog genomineerd voor een mooie vakprijs ook, zoals de Leidse docent Maartje Janse.

Invloed vanuit de koloniën

Maartje Janse, werkzaam als docent geschiedenis aan Universiteit Leiden, is genomineerd voor een Low Countries History Award. Ze ontving deze nominatie voor een publicatie in het toonaangevende Nederlandse vaktijdschrift van de KNHG, het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap. Maartje: “Mijn artikel gaat over hoe onze koloniën Nederland hebben beïnvloed. Nederland heeft haar koloniën natuurlijk heel erg beïnvloed, maar de laatste tijd is er meer aandacht voor hoe dat andersom heeft gewerkt. Twee van de drie nominaties gingen dan ook over dat onderwerp.”

“In mijn artikel heb ik laten zien dat protestbewegingen tegen slavernij en het heersende cultuurstelsel pioniers waren op het gebied van burgerparticipatie in de politiek”, vertelt Maartje Janse. “In de 19e eeuw ontstonden nieuwe manieren om te protesteren, zoals pressiegroepen en het aanbieden van petities die door grote groepen vrouwen waren ondertekend. Nederland werd wakkergeschud door de antislavernijbeweging in Groot-Brittannië en door boeken als ‘De negerhut van oom Tom’. In 1848, toen we een nieuw regeringsstelsel kregen, ontstond het idee van moreel burgerschap: burgers gingen zich mede-verantwoordelijk voelen voor het regeringsbeleid.”

Veel tijd aan onderzoek

Maartje hoorde zo’n twee weken geleden dat ze genomineerd was voor de prijs, die nieuw is in Nederland en voortaan elke drie jaar uitgereikt zal worden. “Ik ben er erg blij mee. Er ligt veel druk op onderzoekers om vooral veel te publiceren, maar ik besteed graag veel tijd aan onderzoek en schrijven. Heel mooi om daar ook waardering voor te krijgen!”

De Low Countries History Award wordt uitgereikt tijdens het jaarcongres van de KNHG op 4 november. Het artikel van Maartje kun je hier lezen.

Foto: Collectie van het Rijksmuseum

reacties