LIFF 2016 combineert liefde voor film met muziek

LIFF 2016 combineert liefde voor film met muziek

LEIDEN – De organisatie van LIFF, het Leiden International Film Festival, dat dit jaar van 28 oktober t/m 6 november in cinematografisch vuur en vlam zet, houdt niet alleen van film, maar ook heel erg van muziek. Vandaar dat ze dit jaar iets leuks hebben bedacht om die twee liefdes te combineren.

Moon Moon Moon

De organisatie van LIFF begint maanden van tevoren alles te kijken wat los en vastzit wat nieuwe internationale films betreft. Dit jaar sloegen ze de handen ineen met Moon Moon Moon. Deze artiest heet in het dagelijks leven Mark Lohmann. In 2014 nam hij op zijn zolderkamer het album I Want! I Want op dat via muziekblogs veelvuldig op internet te vinden was. Hij schrijft kleine, ontroerende en lieflijke liedjes die volgens festivalorganisator Evert de Vries de perfecte ambiance creëren voor de introductie van de films die meedingen naar de eerste plaats in de LIFF-competitie.

De invloed van films op de artiest

“Wij hebben Moon Moon Moon al onze competitiefilms laten bekijken en hem direct na de film een nummer laten schrijven”, vertelt Evert. “De nummers zijn niet bedoeld als letterlijke vertaling van de film, maar wij hebben veel meer geprobeerd om in de muziek te laten zien hoe de films de artiest hebben beïnvloed. Het resultaat is dus erg rauw en heel verschillend per film. Het album wordt uitgebracht op vinyl en zal vanaf oktober in platenzaken en online te vinden zijn.”

“We houden van de invloed die films op kijkers kunnen hebben. Films laten ons lachen en huilen, films transporteren ons naar een andere wereld. Dat gevoel staat aan de basis van elk nummer van Moon Moon Moon; de invloed die de film op de artiest had. Met dit project laten wij zien dat de films op het Leiden International Film Festival dit kunnen doen met de kijker.”

Mooie aanleiding om na te praten

Over het algemeen hebben films al een soundtrack. Vaak ook zelfs hele mooie. Sterker nog, soundtrackmuziek is een genre op zich en onverminderd populair onder muziekfans. Het project van LIFF met Moon Moon Moon is dan ook zeker geen vervanging voor de soundtrack, benadrukt Evert. “Maar de vergelijking met een soundtrack is wel een goede. Waar de soundtrack vaak de emoties en een gevoel tijdens de film onderstreept, onderstreept de muziek van Moon Moon Moon het gevoel dat kijkers na de film kunnen hebben. Daarbij is de muziek van Moon Moon Moon natuurlijk enorm subjectief. Het is een vertaling van wat de film met Mark Lohmann deed. Filmkijkers kunnen dat zelf heel anders ervaren, en dat maakt de muziek ook een mooie aanleiding om na de film door te praten over wat de film met jou zelf heeft gedaan.”

Voor wie nieuwsgierig is geworden: Moon Moon Moon zal tijdens de komende editie van LIFF verschillende keren optreden.

Foto: Leiden International Film Festival

reacties