Maatregelen vogelgriep Zoeterwoude eind deze week voorbij

Maatregelen vogelgriep Zoeterwoude eind deze week voorbij

ZOETERWOUDE – De meeste voorzorgsmaatregelen die waren ingesteld rondom de uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude, lopen eind deze week af. Tenminste, als er voor vrijdag geen nieuwe uitbraak is binnen het controlegebied. Dat bevestigt De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan Leiden.TV.

Woordvoerder NVWA: “Als het controlegebied eind van deze week nog steeds schoon is, dan worden de maatregelen opgeheven. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan het afschaffen van de ophokplicht en het vervoersverbod.”

Dat is goed nieuw voor pluimveehouders in de buurt. in een straal van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf werden beperkende maatregelen ingevoerd om een uitbraak van vogelgriep te voorkomen. Die maatregelen trof ook de dierenambulances in de Leidse regio. De ambulances mogen niet meer uitrijden voor gewonde vogels. Ook vogels die bij de dierenambulance worden langs gebracht mogen niet aangenomen worden. Een medewerker plaatste afgelopen week nog een bericht op Facebook in de hoop dat mensen daar begrip voor zouden kunnen opbrengen.

Besmettingshaard

Dat betekent dat er vanaf eind deze week alleen nog strenge regels gelden voor het bedrijf waar de besmetting met H5N8, de variant die is aangetroffen, daadwerkelijk is geconstateerd. Dat pluimveebedrijf moest eind december geruimd worden na de uitbraak. Nog steeds wordt daar met regelmaat gecontroleerd.

Eind maart wordt besloten of ook bij de besmettingshaard weer begonnen kan worden met het houden van kippen. De ‘repopulatie’ vindt dan ook weer plaats onder strenge voorwaarden voor het reinigen van de boerderij en het aanvoeren van nieuwe kippen en ander gevogelte.

Foto: Pixabay

reacties