Magdalena Moons-leerstoel voor onderzoek naar stadshistorie

Magdalena Moons-leerstoel voor onderzoek naar stadshistorie

LEIDEN – De Universiteit Leiden heeft een nieuwe leerstoel in het leven geroepen. Deze zetel draagt de naam van Magdalena Moons, een belangrijk icoon van Leidens Ontzet. De nieuwe leerstoel moet de band tussen de stad en de universiteit versterken.

Magdalena Moons

De figuur Magdalena Moons wordt omgeven door mythe en nevelen. Ze was de vrouw van de Spaanse veldheer Francisco de Valdés. Valdés kreeg, na het beleg van Haarlem, ook het beleg van leiden op z’n bord. Hij was verloofd met de Haagse Magdalena Moons. Toen Valdés het beleg zat was en op het punt stond Leiden te bestormen, smeekte Magdalena hem om de aanval nog even uit te stellen. Dit omdat Magdalena familie zou hebben wonen in Leiden.

Die tijdwinst was alles wat de Geuzen nodig hadden om ons stadje te bevrijden. Althans, zo gaat het verhaal. Echt keiharde bewijzen voor de heldenpositie van Magdalena zijn nooit gevonden.

3 October Vereeniging

Wie de nieuwe leerstoel gaat bezetten, is nog niet bekend. De nog te werven hoogleraar gaat zich in ieder geval bezighouden met onderzoek naar de geschiedenis van de rijke stadscultuur van Leiden. Het initiatief voor deze leerstoel komt overigens van oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging. Het doel is de band tussen de stad en de universiteit te versterken.

Foto: Rijksmuseum

reacties