Marianne van Velzen is de nieuwe Leidse Stadsdichter(es)

Marianne van Velzen is de nieuwe Leidse Stadsdichter(es)

LEIDEN – Leiden heeft een nieuwe Stadsdichter. Gisteravond werd in BplusC aan de Nieuwstraat Marianne van Velzen uitverkoren als opvolgster van Wouter Ydema voor de komende drie jaar.

Zoektocht naar opvolger

Nadat Wouter Ydema zich drie jaar had ingezet als Stadsdichter en zijn gedichten over de stad veelvuldig tijdens verschillende gelegenheden had mogen laten horen, begon de zoektocht naar zijn opvolger. Op de oproep van het Leids Literair Landschap reageerden tien dichters. In november vorig jaar werden er vier gegadigden gekozen: Ditmar Bakker, Marianne van Velzen, Gerard Schelvis en Egon Snelders.

De jury

De jury, bestaande uit Kooyker-eigenaar Willeke van der Meer, Leidsch Dagblad-journalist Theo de With en wethouder Robert Strijk. Aan hen de taak om woensdagavond in de bilbiotheek uiteindelijk de nieuwe Stadsdichter te kiezen. Na twee rondes met vrij werk en gedichten in opdracht, kwam Marianne van Velzen als winnaar uit de bus.

De liefde voor Leiden

De stadsdichter schrijft op eigen initiatief en op verzoek poëzie over Leiden, over verschillende onderwerpen en bij verschillende gelegenheden. Het stadsdichterschap is overigens geen baan met salaris; het gaat puur om de liefde voor het geschreven woord, de roem èn natuurlijk de liefde voor Leiden.

Foto: Pixabay

reacties