Marktkooplui verdeeld over weekmarkt Bevrijdingsplein

Marktkooplui verdeeld over weekmarkt Bevrijdingsplein

LEIDEN – Lang niet iedereen wil iedere woensdag tot 17.00 uur op de markt op het Bevrijdingsplein staan. Dat is de uitkomst van een onderzoekje onder de ondernemers. Aanleiding was een opstootje tussen marktkoopman Ilias El Marsse en handhavings-ambtenaren.

Antwoord op politieke vragen

Wethouder Laudy hield de enquête naar aanleiding van vragen van de PvdA, die op hun beurt wil geïnspireerd werden door de perikelen rond de ‘Bevrijdingsmarkt’. Laudy zegt daarover tegen Unity TV: “Er is geen taboe op het verlengen van de markt. Maar we constateren wel dat een meerderheid van de ondernemers ook zegt: tot 13.00 uur vinden wij op deze plek eigenlijk een hele fijne afspraak.”

Half januari ontstond onrust nadat handhavers de marktondernemers, waaronder dus Ilias, op niet mis te verstane toon duidelijk maakten dat zij geachte werden hun kraam voor 15.00 uur opgedoekt te hebben. Volgens El Marsse werd al jaren echter oogluikend toegestaan dat de markt pas rond 17.00 uur gesloten hoefde te zijn.

Handhaving is oneerlijk

Dat er nu wel gehandhaafd wordt, vinden marktondernemers oneerlijk, ze betalen namelijk stageld voor een hele dag. De naamgever van Ilias Delicatessen zei eerder tegen Leiden.TV: “Gezien de markt al jaren aan het verslechteren is, proberen wij samen met andere ondernemers de markt te verbeteren en er wat moois van te maken.” Dat de markt nu juist ingeperkt wordt, is tegen het zere been.

Maar er is ook begrip voor het standpunt van de collega’s. El Marsse: “Ik snap echt wel dat niet iedereen tot einde dag wil staan op de markt. Er zijn bijvoorbeeld collega ondernemers die alleen in de middag met hun kinderen of gezin kunnen zijn. Ik snap echt wel dat zij er eerder op de dag een einde aan willen breien. Maar dat dat is hun keuze en nu wordt ik gedwongen.”

Foto: Ilias El Marsse

reacties