Meatcave moet deuren sluiten; volgens gemeente genoeg horeca in Breestraat

Meatcave moet deuren sluiten; volgens gemeente genoeg horeca in Breestraat

LEIDEN – Meatcave moet de deuren sluiten. Volgens gemeente Leiden past het restaurant onder grandcafé Van de Leur niet in het bestemmingsplan; de Breestraat is in de eerste plaats een winkelgebied. Meatcave gaat verder in Rotterdam.

Audiozaak met koffie

Grandcafé Van de Leur opende in 2014. De oorspronkelijke vorm van de winkel was een audiozaak waar je ook een kop koffie kon drinken. Het bestemmingsplan moest gewijzigd worden en er werd besloten om dat per ruimte in te delen, zodat de juridische combinatie tussen horeca met alcohol en detailhandel mogelijk zou zijn.

In 2015 opende daar restaurant Meatcave. Officieel was dat nog niet mogelijk volgens het bestemmingsplan, maar de familie van de Leur had er alle hoop op dat het goed zou komen.

Horecaruimte is op

Helaas kwam het niet goed. De audiozaak verdween naar de achtergrond en het pand werd voornamelijk gebruikt voor horeca, zonder dat daar een vergunning voor afgegeven was. Dat kan niet, zei de gemeente, omdat er in 2016 een Horecavisie kwam waarin een limiet gesteld werd aan hoeveel horeca er gevestigd mag en kan zijn in de Breestraat.

De ruimte is op en dus moet Van de Leur in ieder geval de Meatcave opdoeken. Voor de gemeente weegt het winkelkarakter zwaarder dan een goedlopend vleesrestaurant.

Weer open in Rotterdam

Familie van de Leur toont zich strijdbaar. Nadat zij op 24 februari voor de laatste keer gasten ontvangen in de kelder aan de Breestraat, openen zij op 2 maart de deuren van Meatcave 2.0 in Rotterdam. Alle werknemers houden dus gewoon hun baan.

Foto: Meatcave Leiden via Facebook

reacties