Mei: een weermaand van uitersten

Mei: een weermaand van uitersten

REGIO – Zat jij afgelopen weken ook zo lekker te zweten op je werk? Logisch, want we hebben een bijzonder warme meimaand achter de rug. Toch was het een maand van uitersten.

30 graden schoon aan de haak

Volgens het KNMI komt de afgelopen maand op de vierde plek in de lijst van de warmste meimaanden ooit. Weerplaza haast zich wel te zeggen dat de maand koud begon, zeg maar ijskoud: op 10 mei hadden we lokaal vorst aan de grond. Op 27 mei de eerste tropische dag van dit jaar gemeten: 30 graden schoon aan de haak! Meestal worden dat soort temperaturen pas in juni of juli gehaald. Van kou tot hitte in slechts 17 dagen tijd. Interessant.

Top drie

De afgelopen maand was het gemiddeld 15 graden. Da’s niet extreem warm, maar wel bijna twee graden hoger dan gemiddeld. In de afgelopen honderd jaar werd er door het KNMI slechts drie keer een hoger gemiddelde gemeten. Dat wil zeggen, sinds de metingen in 1901 begonnen. Met een totaal van acht warme dagen, zes zomerse dagen en één tropische dag eindigt mei 2017 in de Weerplaza-top drie van warmste meimaanden. Volgens het KNMI staat deze maand overigens op de vierde plek.

Zonnig voorjaar

Volgens het KNMI was het deze maand naast bovengemiddeld warm, ook bovengemiddeld droog. Gemiddeld viel er 29 millimeter hemelwater, tegen 61 millimeter normaal gesproken. Al met al een hartverwarmend voorjaar. We zijn benieuwd welke records de zomer gaat breken.

Foto: Archief J2TV

reacties