Merijn Tinga boardt als eerste mens over de Noordzee

Merijn Tinga boardt als eerste mens over de Noordzee

LEIDEN – Het was een barre tocht, maar het is hem gelukt: Merijn Tinga is op zijn zelfgemaakte board de Noordzee overgestoken. In niet minder dan negen uur tijd bereikte hij de Engelse kust en daarmee zet hij een record neer.

Als eerste mens ter wereld

De Leidse milieuactivist/kunstenaar is namelijk de eerste mens die de Noordzee is overgestoken op een zelfgemaakt plastic board. De ‘Plastic Soup Surfer’, zoals zijn bijnaam luidt, wil met de actie aandacht vragen voor de grote hoeveelheid plasticafval die in de zeeën drijft. Om die boodschap kracht bij te zetten maakte hij van oud plastic een eigen surfboard in de vorm van een wegwerpflesje. De plank bestaat onder meer uit 200 flessendoppen die hij vond tijdens het opruimen van het strand.

Opgeleid als bioloog, besluit Tinga in 2000 om de biologie de rug toe te keren en ‘visueel kunstenaar’ te worden. Regionaal werd hij voornamelijk bekend door zijn werken met et Kunst Uitschot Team dat illegaal kunstobjecten plaatst in de openbare ruimte. Sinds 2014 gebruikt hij de bijnaam Plastic Soup Surfer om aandacht te vragen voor de vervuiling van zeeën en oceanen.

Foto: Facebook

 

reacties