Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek weer stap verder in strijd om ‘Pronkstuk’-titel

Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek weer stap verder in strijd om ‘Pronkstuk’-titel

LEIDEN – De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek zou zomaar ‘Het pronkstuk van Nederland’ kunnen worden. Dinsdagavond was op NPO2 te zien hoe de zeldzame microscoop, waarvan Rijksmuseum Boerhaave er maar liefst vier in de collectie heeft, won in de categorie Ontwerp.

Wat maakt ons ons?

De microscoop heeft in de categorie Ontwerp als eerste een plek in de finale veilig gesteld. Dat maakte presentator Jort Kelder dinsdagavond bekend in een live-uitzending op NPO2 vanuit de Keizersgrachtkerk in Amsterdam.  ‘Het pronkstuk van Nederland’ is een nationale verkiezing waarin Nederland op zoek gaat naar wat ons definieert, dat wat het meest zegt over onze historie en dat wat ons het meest verbindt.

Nieuwsgierigheid en lef

De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek is het allemaal. Het eenvoudige ontwerp van één van de belangrijkste Nederlandse uitvindingen laat zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Met zijn microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1673 een compleet nieuwe wereld en zag als eerste bacteriën. Voor zover bekend zijn er elf van deze microscopen bewaard gebleven. Het Rijksmuseum Boerhaave heeft vier van deze microscopen in de collectie. En daar zijn ze maar wat trots op.

Stemmen

Woensdag- en donderdagavond worden de winnaars in de categorieën Erfgoed en Kunst gekozen. Op vrijdag kiest het publiek de overall winnaar; dat wordt het absolute ‘Pronkstuk van Nederland’. Je kunt dan online of  tijdens de live-uitzending telefonisch stemmen op uw favoriete object.

Kijk hier de uitzending van dinsdagavond terug.

Foto: PR

 

reacties