Microscoop grijpt naast titel ‘Het Pronkstuk van Nederland’

Microscoop grijpt naast titel ‘Het Pronkstuk van Nederland’

LEIDEN – De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, te zien in Rijksmuseum Boerhaave, is niet ‘Het Pronkstuk van Nederland’ geworden. Het Plakkaat van Verlatinghe liet vrijdagavond in de finale de microscoop en De Nachtwacht van Rembrandt achter zich.

Dertig objecten

‘Het Pronkstuk van Nederland’ is een nationale verkiezing waarin Nederland op zoek gaat naar wat ons definieert, dat wat het meest zegt over onze historie en dat wat ons het meest verbindt. Vanaf december deden dertig objecten in drie categorieën, ontwerp, erfgoed en kunst, in de strijd om de titel.

Door middel van deskundigen, een afvalrace en publiekelijke stemming werd de winnaar bepaald. Jort Kelder maakte de winnaar vrijdagavond tijdens een live-uitzending op NPO2 bekend.

Onafhankelijkheidsverklaring

Het Plakkaat van Verlatinghe werd op 26 juli 1581 in Den Haag ondertekend. De Staten-Generaal van de Nederlanden verklaarde officieel dat een aantal Nederlandse provinciën Filips II afzetten als hun heerser. Je kunt het Plakkaat van Verlatinghe dus zien als de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring.

Rijksmuseum Boerhaave

Oké, de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek is tweede geworden in de verkiezing. Feit blijft dat de microscoop voor een doorbraak heeft gezorgd die vandaag de dag nog doorwerkt: dankzij zijn uitvinding was Van Leeuwenhoek namelijk de allereerste mens ooit die bacteriën zag. Rijksmuseum Boerhaave heeft vier van deze zeldzame microscopen in de collectie.

Dus als je dankzij ‘Het Pronkstuk van Nederland’ benieuwd bent geworden naar het bijna-pronkstuk, weet je waar je moet zijn!

Foto: screenshot AVROTROS

reacties