“Minder focus BioSciencePark, meer op winkels”

“Minder focus BioSciencePark, meer op winkels”

LEIDEN – Raadslid Joost Bleijie (CDA) vindt dat Leiden meer aandacht moet besteden aan lokale ondernemers. “Geen m2 winkels toevoegen bij CS, niet eenzijdige focus op BioSciencePark, lagere ondernemerslasten en minder knellende regels,” zo stelt Bleijie op Twitter. Zijn mening wordt gedeeld door ABN AMRO dat afgelopen week een verontrustend rapport over de Nederlandse winkelgebieden publiceerde.

Bezoek aan winkels 20% gedaald

In 2015 trokken winkelstraten landelijk 20% minder bezoekers dan in 2004. ABN is bang voor het besmettingsgevaar dat uitgaat van lege winkelstraten. Hoe minder publiek, hoe minder omzet en dus uiteindelijk ook minder winkels om weer mensen te trekken. Leiden zou daarom meer moeten doen voor de ‘regulier’ ondernemerschap en minder aandacht moeten besteden aan grote bedrijven op het BioSciencePark, oppert Bleijie. Gijs Holla, fractievoorzitter van de Leidse PvdA is het met dit punt eens.

Wel ziet Holla ook een lichtpuntje. Er komen ook veel nieuwe winkels naar Leiden. Het winkelaanbod in de binnenstad groeit dus. “Ik zie sommige ketens, zoals ZARA, graag komen. Zij zorgen voor massa waardoor kleine zaakjes kunnen overleven. Is dus én én verhaal,” aldus de PVDA-voorman.

Foto: Leiden Marketing via Flickr

reacties