Mogelijk kankerverwekkende stof GenX in drinkwater

Mogelijk kankerverwekkende stof GenX in drinkwater

REGIO – Drinkwaterbedrijf Dunea sluit niet uit dat er GenX in het water uit de kraan zit. Dat maakte het bedrijf dinsdag zelf bekend. GenX is een technologie die wordt gebruikt in de productie van coatings. De stof werd uitgestoten door chemieconcern Chemours in Dordrecht en is zo in het drinkwater terecht gekomen. Het afvalwater van Chemours komt terecht in een zijtak van de rivier de Maas. Laat dat nou net een productieplek zijn voor het water van Dunea.

“Uit metingen met zeer specifieke meetapparatuur blijkt dat er GenX voorkomt in de Afgedamde Maas en in zeer kleine hoeveelheden in het drinkwater,” meldt Dunea op haar website.

Kleine hoeveelheden

Zowel in Leiden, Oegstgeest en Voorschoten is de stof in het leidingwater aangetroffen. Leiden en Oegstgeest krijgen hun drinkwater uit de productielocatie Katwijk en Voorschoten krijgt water uit Scheveningen. De hoeveelheid GenX is in beide gevallen erg laag. Bij water uit Katwijk gaat het om 5,30 nanogram per liter en voor Schevenings water om 4,30 nanogram per liter. Bij een concentratie van 150 nanogram per liter drinkwater zijn er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen negatieve gevolgen voor de gezondheid te verwachten. De in onze regio gemeten waardes liggen daar dus nog heel ver onder.

Het RIVM heeft in 2016 een indicatieve richtwaarde afgeleid voor de GenX stoffen in drinkwater. Hierbij is gekeken naar de dagelijkse toelaatbare inname van de GenX stoffen bij levenslange inname via drinkwater. Er wordt rekening gehouden met inname via andere routes, zoals lucht.

GenX

De schadelijke effecten van GenX-stoffen zijn deels vergelijkbaar met die van PFOA, een hulpstof in de bereiding van teflon. Laboratoriumgegevens geven aan dat het mogelijk kankerverwekkend is voor de mens. Ook heeft het effecten op de lever. GenX stoffen zijn minder schadelijk voor de voortplanting dan PFOA. Bij het vaststellen van de gezondheidskundige grenswaarde heeft het RIVM een extra veiligheidsmarge gehanteerd, onder andere vanwege onzekerheid over de mate waarin FRD-903, een van de bestanddelen van GenX, ophoopt in het lichaam.

Leiderdorp en Zoeterwoude

De drinkwaterleverancier voor Leiderdorp en Zoeterwoude, Oasen, heeft eerder al aan haar verzorgingsgebied laten weten dat de concentraties GenX ver onder de toegestane hoeveelheid liggen. De watermaker garandeert dat het ook in de toekomst veilig blijft om kraanwater te drinken.

Foto: J2TV / Joost van der Stel

reacties