Molenaarsambacht wordt immaterieel erfgoed: feestje bij Molen De Valk

Molenaarsambacht wordt immaterieel erfgoed: feestje bij Molen De Valk

LEIDEN – Het ambacht van molenaar komt op de internationale lijst immaterieel erfgoed van UNESCO. En dat mag gevierd worden! Op 16 en 17 december mag je dan ook gratis bij Molen De Valk naar binnen.

Primeurtje

Het molenaarsambacht is het allereerste Nederlandse immaterieel erfgoed dat de befaamde lijst van Unesco heeft gehaald. Om het heugelijke feit te vieren, zet de molenaar van Molen de Valk op 16 en 17 december zijn deuren wagenwijd open.

Uitstervend beroep

Molenaar is een uitstervend beroep, maar alleen al in de Leidse regio staan een flink aantal molens, en tja, een molen moet toch draaien. Een vermelding op zo’n prestigieuze lijst kan veel doen voor de bekendheid en populariteit van het molenaarsambacht. De vermelding betekent onder andere de erkenning dat het ambacht van molenaar onlosmakelijk verbonden is met Nederland en haar historie.

Stempel ‘Voorbeeldig’

Donderdag kreeg een delegatie van Nederlandse molenaars het goede nieuws te horen in Zuid-Korea. De afgelopen jaren hebben verschillende molenaarsverenigingen zich ingespannenom het molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid bij UNESCO te krijgen. Het Nederlandse nominatiedossier kreeg het stempel ‘voorbeeldig’; dat betekent dus ‘ja’.

Als je trouwens op bezoek gaat bij Molen De Valk, kijk dan meteen even of de rosmolen ernaast in je tuin past. De gemeente zoekt daar namelijk een vervangende plek voor.

Foto: Wikipedia

reacties